Egy kis edzés az elmének bármikor jól jöhet. Ezzel a karácsony témájú rejtvénnyel most lehetőséged nyílik rá, hogy beleképzeld magad egy nyomozó helyébe, és mindössze a megfigyelésedre hagyatkozva, megoldd ezt a rejtélyes ügyet.

Varnike felügyelő a karácsonyi ünnepek alatt szolgálatban volt, és december 25-én reggel ki is hívták egy ügyhöz. Csengetett, és egy perc múlva az álmos lakástulajdonos ajtót nyitott. A nyomozó bemutatkozott, és vázolta a helyzetet.

„Házkutatást kell végeznem a lakásban. Az ön szomszédja azt állítja, hogy tegnap, szenteste, itt volt vendégségben. És miközben a családdal együtt énekelt a karácsonyfa mellett, amit többszínű égők sora világított meg, ön betört a lakásába, és számos értékes tárgyat ellopott.”

Erre a tulajdonos így felelt:

„Ez nem igaz! A családommal együtt barátoknál töltöttük a szentestét. Már délután útnak indultunk. Alig volt időm feldíszíteni a karácsonyfát, mielőtt elmentünk. Éjfél után értünk haza, és azonnal le is feküdtünk aludni. Ha gondolja, felébreszthetem a feleségemet és a fiamat, és ők megerősítik majd azt, amit elmondtam.”

„Arra semmi szükség.” – mondta Varnike felügyelő. „Teljesen nyilvánvaló a számomra, hogy a szomszédja hazudott.”

Hogy sikerült Varnike felügyelőnek ilyen gyorsan megoldania az ügyet, és hazugságon érnie a szomszédot?

A válasz:

Ha alaposabban megfigyeled a képet, láthatod, hogy hiányzik az egyik izzó a karácsonyi égők sorából, és így az égősor nem működne. A tulajdonos valóban sietve díszíthette fel a fát, ha arra sem volt ideje, hogy ellenőrizze az égőket. A szomszéd természetesen szintén nem tudhatott erről, így azt hazudta, hogy karácsonyi dalokat énekelt a színes égőkkel kivilágított fa alatt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.