KuriózumMár megszületett az első ember, aki 1.000 évet fog élni

Már megszületett az első ember, aki 1.000 évet fog élni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Föld az emberfeletti lények bolygójává válhat. Legalábbis így szól egy, a Vox-ban megjelent cikk, amely szerint új emberi faj áll fejlődés alatt, mely tökéletes keveréke lesz a biológia és a digitális világnak. A biotechnológia követői az álom és a valóság határán vannak, mivel megpróbálják frissíteni az emberi agyat, testet, és az emberi természetet oly módon, mely a képzelet határait súrolja.

Ha még nem hallottunk a „biohacker” kifejezésről, akkor valószínűleg olvashattunk már olyan furcsa dolgokról, amelyekre ez a címke vonatkozhat. Lehet, hogy láttuk Jack Dorsey-t a Twitteren olyan videókban, amelyekben dicséri az időszakos böjt és a sósvíz fogyasztását minden reggel. Lehet, hogy olvastunk arról, hogy Josiah Zayner, a NASA volt alkalmazottja, a CRISPR génszerkesztő technológiát alkalmazva, DNS-t injektált magába, vagy azokról az egyénekről, akik egy chipet ültettek be a saját karjukba.

A leginkább elismert biohackerek azok, akik saját testükkel kísérleteznek, a laboratóriumok és kutatóintézetek hagyományos terein kívül, abban a reményben, hogy maximalizálhatják általa fizikai és kognitív teljesítményüket. Ezek az emberek a transzhumanizmus egy ágát alkotják, ami egy olyan mozgalom, mely arra irányul, hogy a technológiát állítsa az emberi faj fejlődése érdekében. A biohackerek egy része doktori fokozattal rendelkezik a tudomány terén, mások csak amatőrök, és módszereik, amelyekkel módosítják biológiájukat, nagyon változatosak.

De mi is az a biohekkelés?

A biohekkelés az agy és a test manipulálása, annak érdekében, hogy optimalizáljuk a teljesítményüket, a gyógyászat határaitól függetlenül. Ezek között a személyek között szerepel Dave Asprey, a biohacker, aki létrehozta a Bulletproof táplálékkiegészítők forgalmazásával foglalkozó társaságot. Szerinte a biohacking nem más, mint a közvetlen környezetünk megváltoztatásának művészete és tudománya, mely során teljes ellenőrzésünk alá vonhatjuk a saját biológiánkat.

Asprey szeret saját testén kísérletezni: őssejteket fecskendez a csuklójába, tucatnyi táplálékkiegészítőt szed, naponta vörös fényben fürdik, és hasonló őrült dolgokat visz véghez annak érdekében, hogy legalább 180 évet élhessen. Az általa preferált módszerek némelyike már évszázadok óta használatos az emberiség körében, mint amilyen a Vipssana meditáció vagy az időszakos böjtölés.

Mindkettő Dorsey napi rutinjainak része: napi két órát meditál, egy hét folyamán naponta csak egyszer étkezik, és hétvégén böjtöl. A kritikusok szerint mindez étkezési rendellenességet okozhat, és óva intenek mindenkit e szélsőséges életmód követésétől. Ezen kívül Dorsey minden reggel jégfürdőben fürdik, mielőtt elindul a 8 kilométeres kocogására.

A biohackerek radikálisabb hódolói számítógépes chipek beültetésére is készek a saját testükbe, amelyek mindent képesek végre hajtani az ajtók kinyitásától a vércukorszint ellenőrzéséig. Istvan Zoltan, a Transzhumanista Párt elnök jelölje szerint az implantátum szórakoztató és kényelmes lehet.

„Van egy elektromos chip az ajtómon, így úgy mehetek el kocogni, hogy nem kell magammal cipelnem a kulcsaimat.” – mondta a New York Times-nak

A milliomos, aki örökké szeretne élni

A biohackerek radikális módon szeretnék meghosszabbítani életüket. Nem hajlandóak elfogadni fizikai korlátaikat – meg vannak győződve arról, hogy különféle csúcstechnológiájú megoldásokkal képesek leküzdeni azokat. És nem akarnak várni a végtelenségig, az orvosi tesztek eredményeire, ők most szeretnék megváltoztatni a saját életüket.

Serge Faguet milliomos, aki örök életre vágyik, azt mondja: „Itt, a Szilícium-völgyben, az emberek technikai gondolkodásmóddal bírnak, és minden problémára mérnöki szemmel tekintenek. Sokan furcsának tekintenek bennünket, de amint a módszereink működnek, az előítéletek lassan szétfoszlanak.”

A tudomány nyilvánvalóan szkeptikus. Például az időszakos böjt vonatkozásában számos tanulmány szerint az állatok számára jó lenne, ám nagyon kevés ember tudja ezt megtenni. De a kíváncsiság nagy: a biohackerek tompítani szeretnék az ember és a gép közötti határvonalat, és izgatottak, amikor új módszereket fedeznek fel testüknek a technológia által történő javítására. Filozófiájuk egyszerű: érzik annak szükségességét, hogy megtapasztalhassák, mennyire lehet feszegetni az emberi test fizikai határait. A biohackerek egy része szilárdan hiszi, hogy a technológia révén felfedezhetik az örök ifjúságot. Aubrey de Gray gerontológus azt állítja, hogy az első ember, aki 1000 évet fog élni, már megszületett.

Hús előállítása laboratóriumi körülmények között Ausztráliában

De nemcsak az excentrikus tudósok, hanem a kísérletező kedvvel rendelkező művészek is érdeklődnek a biohackelés iránt. Oron Catts és Ionat Zurr, a Nyugat-Ausztrália Egyetemről volt az első, aki laboratóriumi körülmények között előállított húst szolgált fel. A békából vett sejtek segítségével sikerült kis hússzeleteket előállítani, amelyeket egy franciaországi kiállításon mutattak be.

A neofóbia vagyis az újtól való félelem, nem akadályozhat meg bennünket, hogy észrevegyünk néhány régi igazságot: már az elején megváltoztattuk az emberi természetet, hiszen a mezőgazdaság találmányai például teljesen leszoktatták az emberiséget a nomád vadászatról és életmódról. Tehát a primitív emberek is már valójában biohackerek voltak.

A Vox cikke azonban felhívja a figyelmet a valós veszélyre is: amint okosabbá, erősebbekké és még esetleg halhatatlanná is válunk, egy olyan társadalmat hozunk létre, amelyben mindenkire nyomás nehezedik saját biológiájának megváltoztatására nézve – még akkor is, ha nem akarja. A frissítés megtagadása adott esetben hatalmas szakmai hátrányt is jelenthet majd, hiszen ezzel megtagadhatjuk önmagunk optimalizálását. Így aztán a szuper-emberek világában egyre nehezebb lesz puszta halandónak maradni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek