KuriózumMagától forog a 4000 éves egyiptomi szobor

Magától forog a 4000 éves egyiptomi szobor

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A forgó múmia: A halál istenének szobra elkezdett forogni a British Múzeumban… ez vajon azt jelenti, hogy létezik a fáraók átka?

  • a 25 cm-es szobor, melyet Osirisnek, a halál istenének ajánlottak, szemmel láthatólag forog, 180 fokot körbe
  • egyesek úgy vélik, spirituális magyarázata lehet a jelenségnek

Több napon át a 25 cm-es szobor fokozatosan elfordul, hogy szembenézzen a hátsó vitrinnel, majd kézzel visszafordítják. A titok, ami körülveszi a több mint 4000 éves szobrot egyedülálló az egyiptológia történetében.

forgo-szobor1

Bármi is legyen a magyarázat, a különös esemény nem fogja csökkenteni a múzeum látogatóinak számát. A múzeum kurátora Campbell Price szerint lehet spirituális magyarázat is az eseményekre. Ő volt az, aki észrevette a szobor forgását, miután visszahelyezte eredeti pozíciójába, ismét elfordult.

Az ókori Egyiptomban úgy hitték, hogy ha a múmia megsemmisül, a szobor, mint egy lélek-hajó funkcionálhat. Talán ez okozza a különös mozgást. A szobrot Neb-Senu készítette i.e. 1800-ban, és 1933-ban adományozták a múzeumnak, ahol nagyrészt nem változtatták a kiállítás helyét. A kurátor és csapata egy ima elhelyezésével próbál véget vetni a mozgásnak, melyben ez áll: „kenyeret, sört, ökröt és madarat”.

A különös forgást sikerült filmre venni és azt figyelték meg, hogy a szobor csak nappal forog és nem többet, mint 180 fok.

Azzal próbálják magyarázni a mozgást, hogy a látogatók apró rezgéseket keltenek a lábukkal és ennek köszönhető a szobor forgása.

A kérdés csak az, hogy miért tökéletes körben mozog? Örülnének, ha valaki meg tudná oldani a rejtélyt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek