KuriózumMa este csodálatos Szuperhold lesz! Valóban léteznek “Holdkórosok”?

Ma este csodálatos Szuperhold lesz! Valóban léteznek “Holdkórosok”?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Július 12-én éjszaka “Szuperhold” jelenségét figyelhetünk meg az égbolton, ekkor lesz legközelebb a Földhöz a Hold. Szombat éjjel a Hold 14 %-al lesz nagyobb és csaknem 30%-al lesz fényesebb az átlagosnál.

szuperhold

A csillagászatban néhány évtizede jelent meg a Szuperhold kifejezés, amit többen Richard Nolle asztrológus nevéhez kötnek. Ő több mint 30 évvel ezelőtt használta először ezt a megnevezést, de csak mostanában lett népszerű. Nolle szerint, amikor a Hold éppen telihold fázisában van, és legközelebb jár bolygónkhoz, azt nevezzük Szuperholdnak.

Ez a jelenség sokkal sűrűbben fordul elő, mint a holdfogyatkozás vagy a napfogyatkozás, amelyek persze sokkal látványosabb jelenségek is. A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert fényességét gyakran fényszennyezettség, pára, por és felhők csökkentik.

A telihold a néphagyományban mai napig is sok babonának és elképzelésnek ad teret. Innen ered a Holdkóros kifejezés is, ami arra utal, hogy az emberek ilyenkor furán viselkednek, megváltoznak, zaklatottak, agresszívebbek, kiszámíthatatlanok lesznek. De nemcsak az emberek, hanem az állatok viselkedését is befolyásolhatja ez az éjszaka. Ilyenkor a kutyák és farkasok az ég fele vonyítanak-, tartja a népi hiedelem.

A statisztikák viszont ellent mondanak ennek. Ez a nap sem más, mint a többi és nem történnek különösebb jelentőségű egészségügyi problémák. Azonban egyes idős egészségügyben dolgozó személyek mégis állítják, hogy ilyenkor több a baleset, szülés, vagy agresszív megnyilvánulás lehet.

Egy biztos, hogy az asztrofizikai megfigyelések arra következtetésre jutottak, hogy a Szuperhold jelenségnek nem lesznek komolyabb hatásai, legfeljebb kicsivel alacsonyabb apály és magasabb dagály lesz észlelhető a tengerparti területeken.

A következő két hónapban augusztus 10-én és szeptember 9-én is megcsodálhatjuk majd a Szuperholdat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek