Az „Esőember” című filmben Dustin Hoffman-t egy olyan autista zseni szerepében látjuk, aki képes a legapróbb részletek megfigyelésére és észben tartására, mely adottságával csodálatos dolgokat visz véghez. Azt azonban kevesen tudják, hogy a karakter megformálását egy Kim Peek nevű valós személy inspirálta, akinek élete talán még csodálatra méltóbb volt, mint a filmbéli hősünké.

Kim Peek, a híres zseni, aki egy óra alatt képes volt elolvasni egy könyvet, úgy, hogy egyszerre két oldalt olvasott belőle!

Kim Peek ugyanis képes volt egy óra alatt elolvasni egy könyvet, úgy, hogy majdnem mindenre emlékezett, amit olvasott.

Kim Peek 1951. november 11-én született, a Utah állambeli Salt Lake Cityben, egy mormon család gyerekeként. Kim már születése pillanatától kezdve más volt társainál, feje ugyanis 30%-kal volt nagyobb, mint a vele egykorúaké.

Szülei hamar észrevették, hogy valami nincs rendben gyerekükkel, aki nem úgy fejlődött, ahogyan kellett volna. Az orvosi kivizsgálásoknak köszönhetően hamar megállapították, hogy a gyerek koponyájában egy hólyag található, amely a mozgásért és a beszédért felelős bal agyféltekét nyomja.

Az orvosok azt javasolták, hogy a szülők adják Kimet a speciális igényű gyerekek iskolájába, de ők erről hallani sem akartak. Nem sokkal később, aztán mindenki elámult a gyerek rohamos fejlődésén.

Kim ugyanis 16 hónaposan már olvasott!

Két éves korában már hatalmas mennyiségű információ befogadására és észben tartására volt képes. Ugyanakkor volt egy olyan csodálatos képessége, hogy nagyon gyorsan volt képes egy könyvet elolvasni, alig egy óra alatt és közben minden részletére emlékezett.

Képes volt arra, hogy a jobb, illetve bal szemével a könyv egy-egy külön oldalát olvassa el, alig 8-10 másodperc alatt.

Ez a csodálatos adottság, valóságos két lábon járó lexikonná formálta a fiút, aki emlékezetből képes volt elmondani egy adott útvonalat, ismerve teljes Amerika térképét. Meg tudta nevezni egy két akkord meghallgatása után az egyes zenei műveket, azt, hogy ki komponálta és melyik évben.

Mindezen géniuszi tehetsége ellenére, a betegsége nagyon rányomta bélyegét az életére. Hatalmas méretű feje miatt nem volt képes járni négyéves koráig.

Már az első nap kicsapták az iskolából

Mielőtt betöltötte volna a hét évet, már kívülről tudta a Bibliát, de első iskolai napja után kicsapták, mivel a viselkedése nem volt megfelelő. Így aztán az édesapának otthoni körülmények között kellett biztosítania gyereke taníttatását. 14 éves korára, a fiú már befejezte a líceumi oktatásnak megfelelő szintet, melyet azonban a helyi hatóságok nem ismertek el.

Kitűnő memóriája ellenére a fiúnak nehézséget okozott a társas kapcsolatok kialakítása, ezért nagyon sok időt töltött egyedül. Ugyanakkor az értelemre alapuló problémák megoldása is nehézséget jelentett számára, hiszen IQ-ja 87-es volt a 90-110 normál értékhez képest. Sőt egyedül nem volt képes felöltözni, tisztálkodni, vagy főzni sem. A fiút édesanyja látta el egészen 1981-ig, majd a szülők válását követően az apja.

Ideje nagy részét, Kim olvasással töltötte, rengeteg szöveget memorizált, különös előszeretettel Shakespeare műveit, vagy a Rider’ s Digest köteteinek történeteit.

Kim találkozása Barry Morrow forgatókönyvíróval

1984-ben, amikor Kim részt vett a Texas-ban zajló Fogyatékkal élők Konferenciáján, Barry Morrow „felfedezte” a fiút. Miután együtt töltöttek néhány órát, a forgatókönyvíró kifejtette az apja számára elismerését a fia különleges tehetsége iránt. Két évvel később pedig azzal hívta fel az apát, hogy egy filmstúdió most vásárolta meg ez egyik szövegkönyvét, mely Kim életének történetét dolgozza fel.

A film nagy sikerének köszönhetően Kim Peek neve egy csapásra híressé vált az egész világban. Ezt követően sok barátot szerzett, megkapta a hőn áhított líceumi diplomáját, melyet a hatóságok megtagadtak tőle 20 éves korában.

Mi több, egy neurológus csapat egy sor RMI vizsgálatot végzett rajta azzal a céllal, hogy megértsék, hogyan is működik Kim agya, melyet egy hatalmas adatbázishoz hasonlítottak. Megállapították, hogy Kim az ún. „zseni szindrómában” szenved, ami bizonyos tekintetben lemaradottságot, más területen pedig kimagasló képességeket eredményez. Azon képessége, hogy az általa elolvasott dolgoknak képes volt 98%-át megjegyezni, meghozta számára a „mega-zseni” címet. Élete során Kim mintegy 9.000 könyv tartalmát sajátította el teljes mértékben.

Az „Esőember” film megjelenése után, Kim apja nagyon sok konferencián vett részt, melyek során a mindenki számára elérhető esélyegyenlőséget hirdette.

Kimet öt egyetem is „mega-zseninek” ismerte el, 15 különféle tantárgyból, mint az irodalomtörténet, földrajz, matematika, sport és zene.

Az évek előrehaladtával Kim különös adottságai még fokozódtak is.

Kim Peek 2009-ben hunyt el szívrohamban, 58 éves korában.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.