KuriózumKiderült, nem is olyan jó ötlet, ha a szülő segít a gyereknek...

Kiderült, nem is olyan jó ötlet, ha a szülő segít a gyereknek megoldani a házi feladatot

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Sok szülő segít a gyerekeinek a házi feladat elvégezésében, hogy könnyebben boldoguljanak az iskolában, de egy amerikai tanulmány szerint ennek nem feltétlen van olyan hatása a gyerekek tanulmányi előmenetelére, mint azt a szülők gondolnák. A kutatók nem találtak szignifikáns összefüggést a szülői segítség és a gyerekek eredményei között például matematikában vagy az olvasás terén.

Függetlenül attól, hogy milyen okos a felnőtt vagy a gyerek, vagy milyen társadalmi-gazdasági helyzetük van, a közös tanulással töltött idő valószínűleg nem lesz jelentős hatással a tanulmányi eredményekre.

„Az eredményeink megkérdőjelezik azt a több évtizedes bátorítást, amivel arra biztattuk a szülőket, hogy segítsenek a házi feladatok elvégzésében, és ellenőrizzék a gyerek munkáját” – jelentették ki a tanulmány szerzői.

Az, hogy a szülőknek, mennyit kellene segíteniük a gyereknek a tanulásban, mindig is komoly vita tárgyát képezte. A helyes hozzáállás segíthet megszerettetni a gyerekkel a tanulást, de a túl aktív részvétel inkább káros hatással lehet.

Ugyanakkor a szülők sem mindig végzik örömmel ezt a munkát, ez pedig feszültséget kelthet, és nyomást gyakorolhat az egész családra. Néha, ha nincs elég idejük, a szülők egyszerűen csak megadják a helyes válaszokat a gyereknek, de nem segítenek neki megérteni azt.

A legtöbb tanulmány a középiskolás korú gyerekekre összpontosított, de mivel az elemi iskolás gyerekek különösen fontos fejlődési szakaszban vannak, a kutatók megpróbálták felmérni, milyen pozitív vagy negatív hatással van ezekre a gyerekekre, ha a szüleik segítenek nekik a házi feladatokban.

A korábbi tanulmányokkal ellentétben az elemzések során olyan változókat is figyelembe vettek, mint a társadalmi-gazdasági státusz és a szülők iskolai végzettsége, de semmilyen esetben nem találtak egyértelmű hatást a diákok tanulmányi előmenetelére.

Bár az okot nem tudták pontosan meghatározni, van néhány elméletük ezzel kapcsolatban. Előfordulhat például, hogy az otthoni stressz nem kedvez a tanulásnak. De az is lehet a probléma, hogy a munka nagy részét a szülők végzik el, ahelyett, hogy önálló gondolkodásra ösztönöznék a gyerekeiket.

„Így a gyerekek nem tapasztalják meg, milyen érzés megküzdeni valamiért” – mondta Katerina Bodovski, a Pennsylvania State University kutatója.

„Az elemi iskola a tudás növeléséről, de még inkább a gyerek készségeinek és szokásainak fejlődéséről szól” – magyarázta a kutató.

A túlságosan nagy elvárások ugyanúgy megakadályozhatják a gyerek fejlődését. Ha egy gyerek úgy érzi, hogy a szülei nem hagynak neki elég teret, az növelheti a ránehezedő nyomást.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szülői segítség nem járhat bizonyos előnyökkel, a plusz együtt töltött idő például jótékony hatással lehet a gyerek mentális egészségére. Ugyanakkor a szülők biztatása növelheti a gyerek önbizalmát is, ami pedig jobb tanulmányi eredményekhez vezethet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek