KuriózumKét igazán fontos égi jelenség lesz május elején: Telihold és meteorzápor!

Két igazán fontos égi jelenség lesz május elején: Telihold és meteorzápor!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A két esemény nem feltétlenül támogatja egymást, hiszen a Telihold túlságosan vakító fénye akadályozhatja, hogy teljes pompájában láthassuk a meteorzáport. Az átvonuló meteorraj percenként akár 10 hullócsillagot is tartogathat, így hátha szerencsénk lesz, és kívánhatunk valami szépet.

A néphagyomány szerint ugyanis, ha hullócsillagot látunk, ajánlott minél gyorsabban, lehetőleg még abban a másodpercben valamit kívánni, és így teljesülni fog, amit szeretnénk.

A meteorzápor május 5-én tetőzik, a Telihold pedig május 7-én ragyogja be majd az eget. A keddi és szerdai napon nem sokkal napkelte előtt éri el a Éta Aquaridák meteorraj a csúcspontját, így egy igen látványos csillaghullásnak lehetünk szemtanúi.

A Halley üstökösből származó porszemcsék az Éta Aquaridák gyors hullócsillagaiként jelennek meg. Május 7-én, némileg ronthat a látványon az év utolsó földközelbe eső, Szuperholdjaként is emlegetett Telihold erős fénye.

Ha vidéken laksz, szerencsésebb vagy, hiszen így nem zavarnak az utcai fények a látványban, de az is pozitívumként értékelhető, hogy a járvány miatt a légiforgalom is csökkent. Tehát, nincs semmilyen speciális eszközre szükség, ülj ki az udvarra, és csodáld az eget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek