KoktélKét férfi gondolt egyet és létrehozták a kaktuszbőrt, hogy megmentsék az állatokat...

Két férfi gondolt egyet és létrehozták a kaktuszbőrt, hogy megmentsék az állatokat és a környezetet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A bőr a világ egyik legnépszerűbb terméke, mely egy virágzó, 80 milliárd dolláros iparág része. Az állati eredetű termékek és a vegyi anyagok használata azonban nemcsak az állatjogi aktivisták, hanem a környezetvédők számára is problémássá teszi ezt a terméket. Szerencsére két mexikói vállalkozó kitartó kutatási munkájának köszönhetően, sikerült olyan “bőr alternatívát” találni, amely nemcsak környezetbarát, hanem kinézetét tekintve is teljes mértékben hasonlít az igazi bőrhöz. És kitaláljátok, hogy milyen alapanyagot használnak a termék előállításához? Nem mást, mint magát a kaktuszt!

Adrián López Velarde és Marte Cázarez kifejlesztett egy olyan módszert, amely segítségével, a kaktuszok vegán bőrré válnak, nem is sejtetve viselőjével, hogy az általa választott termék ebből a sivatagi növényből készült. Az így előállított vegán kaktuszbőrt “Desserto”-nak hívják, és ezt a mexikói Zacatecas államban található ültetvényükön termesztett kaktuszokból készítik. Ez a fajta kaktusz robusztus, vastag bőréről közismert, amely tökéletesen utánozza az állati bőr textúráját.

„Ennek az alapanyagnak az ötlete azért merült fel, mert e növénynek nincs szüksége vízre a növekedéshez, és Mexikóban sok van belőle. Emellett szimbolikusan minden mexikóit képvisel, mivel az egész világon közismert.” – osztotta meg véleményét López Velarde.

„Ezenkívül ahhoz, hogy ezt az alapanyagot be lehessen építeni a különféle iparágakba, elengedhetetlen a stabil és bőséges alapanyag-ellátás. Jelenleg 2 hektáron termesztünk kaktuszt, de rendelkezünk egy 40 hektáros bővítési kapacitással is. A termelési kapacitásunkat tekintve, ez jelenleg havi 500 000 folyóméter.” – fűzte hozzá.

Az érett leveleket az ökológiailag termesztett kaktusznövényekről levágják, megtisztítják, összetörik, majd a feldolgozás előtt három napig a napon hagyják száradni. Ha szükséges, természetes módszerrel festhetőek, melyet szintén a López Velarde és Cázarez cég fejlesztett ki. Ezáltal a tanúsítottan szerves vegán bőr szinte egy évtizedig képes ellenállni a rendszeres használatnak.

Ha ez nem lenne elég a meggyőzéshez, Adriano Di Marti vegán bőre az állati eredetűvel egyenlő az ár szempontjából is. Eddig a cég autósüléseket, cipőket, táskákat, sőt még ruhákat is készített. És mivel szerves anyagból készülnek a termékek, “bőrük” légáteresztő, ami gyakran nagy problémát jelent a szintetikus alternatívák esetében. Ami a környezetvédelmet illeti, ezen termékek további nagy előnye, hogy a kaktuszbőr biológiailag részben lebomlik, és nem tartalmaz műanyagot, a szintetikus alternatívával szemben, és ez teljesen kiküszöböli a bolygónkra mért negatív hatást.

Első körben megdöbbenést váltott ki Adriano Di Marti terméke, amikor 2019-ben debütált a bőrgyártók egyik legfontosabb vásárán, a Lineapelle-n. A kaktuszbőr fogadtatása azonban rendkívül pozitív volt, az anyagot dicsérték a rugalmasságáért, puhaságáért, tapintásáért és színéért. A márka jelenleg tárgyalásokat folytat a különféle iparágak kulcsszereplőivel, és azon dolgozik, hogy az anyag hozzáférhető legyen a kis és közepes vállalkozások számára is.

Ezért aztán remélhetőleg a kaktuszbőr a lehető legnagyobb mértékben felváltja az állati bőrből készült termékeket.

A “Desserto” egy vegán kaktuszbőr, amelyből bármit létrehozhatunk a pénztárcától a cipőig.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek