KuriózumKépesek számolni a növények

Képesek számolni a növények

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A növények tudnak matekozni, hogy biztosítsák tápanyag ellátásukat egyik napról a másikra. A kutatások szerint a növényeknek beépített képességük van, hogy matekot használjanak, amivel tárolni tudják a tápanyagot éjjel, hogy elegendő legyen reggelig.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Brit tudósok le voltak nyűgözve, hogy olyan biológiai példát találtak, ami ilyen szofisztikált műveletet képes elvégezni.

Matematikai modellek azt bizonyítják, hogy az éjszaka alatt elfogyasztott keményítő különböző osztási folyamatokkal történik, amibe a levelek biokémiája is beleszól, írja a John Innes Centrum kutató csoportja az e-Life folyóiratban.

Valószínűleg a madarak is hasonló módszert használnak vándorlásaik során, hogy beosszák a szöveti zsírtartalékaikat.

A kutatók az Arabidopsist figyelték, amely növény a kísérletek modell növénye volt.

Meglepő: a növény éjszaka, mikor nem tudja a napfény igénybe venni, hogy a széndioxidot cukorrá és keményítővé alakítsa, muszáj a keményítő raktárait hajnalig beossza.

A központban zajló kísérletek azt bizonyították, hogy ahhoz, hogy be tudja osztani a keményítőt a növény matematikai számítást kell végezzen, aritmetikai osztást.

Ez az első konkrét példa a biológiában ilyen kifinomult számítás elvégzésére.

Igaz ugyan, hogy érettségi előtti matekot végeznek, de attól még mindig matek.

A tudósok matematikai modellezést végeztek, hogy megfigyeljék, hogyan tud egy növény matekozni.

Az éjszaka alatt a levél belső mechanizmusai megmérik a keményítő mennyiségét. Az időre vonatkozó információ valamilyen belső óra alapján érkezik, ami hasonlatos az ember belső biológiai órájához.

Kifinomult: a kutatók azt feltételezik, hogy a folyamatot két molekula mennyisége befolyásolja, az S, ami a keményítő mennyisége és a T, ami az idő.

Ha az S molekula serkenti a keményítő bontását, de a T gátolja, akkor a kettő aránya határozza majd meg a fogyasztást. Más szóval S osztva T-vel.

A tudósok úgy gondolják, hasonló mechanizmusok zajlanak az állatokban is, mikor vándorolnak vagy mikor a tojásokon kotlanak hosszú ideig.

Dr. Richard Buggs, a Queen Mary Londoni Egyetem kutatója szerint ez nem bizonyíték a matematika használatára, csupán azt jelenti, hogy a növények befolyásolni tudják a szénhidrát anyagcseréjüket. Nem képesek tudatosan számtant használni, mint mi, emberek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek