HolotropikumJóváhagyták az első műszív szabad értékesítését az európai jogszabályzók

Jóváhagyták az első műszív szabad értékesítését az európai jogszabályzók

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Megkapta a CE jelölést a Carmat, egy orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat, amely a világ legfejlettebb műszívét fejleszti. Ez a jelölés azt jelzi, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak, és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térségben. A mesterséges szív 2020. december 22-én kapta meg a CE jelzést.

A Carmat részvényei az utóbbi 7 év legnagyobb növekedését könyvelhették el, miután a vállalat megkapta a jóváhagyást, hogy szabadon forgalmazza az Európai Gazdasági Térségben a teljes egészében mesterséges szívet, mint áthidaló megoldást a szívátültetéshez a visszafordíthatatlan, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegek számára.

A Carmat részvényei ebben az évben 66%-ot léptek előre, így a társaság piaci értéke mintegy 407 millió euró volt – írja a Bloomberg.

A műszívet feltaláló francia sebész, Alain Carpentier 1993-ban javasolta a mesterséges szív kidolgozását Jean-Luc Lagardere francia iparosnak. Lagardere néhány laboratóriumi szakembert és mérnököt adott Matra rakétacégéből Carpentier rendelkezésére, majd a Matra később a mai Airbus S.A.S repülőgépgyártó vállalat része lett. Ma a repülőgépgyártó cég a Carmat legnagyobb részvényese, 13%-os részesedéssel, míg Carpentier körülbelül 5,3%-kot birtokol.

Tíz évbe telt, mire a Carmat megszerezte a CE jelölést, de „a készülék összetettségét figyelembe véve, ez rekordnak számít” – mondta Stephane Piat, a Carmat vezérigazgatója.

A Carmat azt tervezi, hogy januárban felgyorsítja a készülék gyártását, mondta a vezérigazgató, aki négy éve állt a cég élére.

A Carmat mesterséges szíve nagy sikerek lehetőségét rejti magában, és 2030-ig 700 millió euró éves eladást érhet el Európában – írta Mohamed Kaabouni, a Portzamparc elemzője.

„Mindenki erre várt, és most végre itt van.” – írta az elemző. „A CE jelölés kulcsfontosságú a betegek számára, és a francia vállalat ezzel valószínűleg jóváhagyást kapott egy hatalmas sikerre, tekintettel arra, hogy mekkora a szükséglet, és milyen ritkák és kevéssé hatékonyak az egyéb megoldások.”

A Carmat a második negyedévben kezdi meg az eszköz értékesítését – közölte a társaság.

Fotó: carmatsa.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek