A „The Guardian” szerint, izraeli tudósoknak sikerült datolyát termeszteniük a Krisztus idejéből származó magvakból, melyekre egy Heródes által épített erődben találtak rá.

Több száz datolya magra találtak rá egy ókori erődítményben, mely Júdás hegye és a Holt tenger között helyezkedett el. A szakemberek elültették a talált magvakat, de csak néhányuk kelt életre. A hat darab kicsírázott magvacska mindegyike szárba szökkent, és a szakemberek örömükben nevet is adtak mindenik számára, így lett a datolyacsemeték neve Ádám, János, Uriel, Boaz, Judith, és Hannah.

Ez nem az első eset, amikor a szakembereknek sikerül megcsíráztatni egy ókorból származó magvat. 2008-ban, egy Masadából származó datolya magot sikerült életre hívni, melyet a tudósok Matuzsálemnek kereszteltek.

Hajdan a datolyát, az arab világban és Mezopotámiában termesztették, több mint 6000 évvel ezelőtt, ez lévén a legelterjedtebb pálmafajta az ókori Júdeában. A fogyasztásán túl, néhány betegség gyógyítására is alkalmazták, mint amilyen a depresszió, vagy a memória zavar.

Sarah Sallon, a jeruzsálemi „Louis Borick” Természetgyógyászati Központ vezetője szerint, a datolya egy nagyon fontos export élelmiszercikk volt Júdeában, melynek kiváló tulajdonságairól még maga Hérodotosz is írt.

A tudósok a datolya magvakkal végzett kísérleteik eredményeit a „Science Advances”-ben publikálták, mely szerint 32 darab datolya magot ültettek el, melyeket olyan helyeken találtak, mint a Júdeai sivatag, Masada, vagy Qumran barlangjai, ahol a Holt tengeri tekercseket találták. Az Ádám és Hannah névre keresztelt magvakat, a tudósok i.e. I és IV századokra datálják. Néhány mag alig pár hét múlva csírázott ki, míg mások csak fél év eltelte után.

„A mai datolya magvak 30%-kal kisebbek, mint a 2000 évvel ezelőttiek” – nyilatkozták a tudósok.

A magvak vizsgálata során megállapították, hogy a régebbiek a keleti részekről származnak. Ádám és Matuzsálem esetében nagy a hasonlóság a mai magvakkal. Hannah és Judith, az iraki területen nőtt pálmákhoz hasonlítanak, míg János, Uriel, és Boaz, a marokkói datolyapálmák genetikáját örökölte.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.