HolotropikumIlyen hatással van a stressz a szervezetre! A tudósok most elmagyarázzák!

Ilyen hatással van a stressz a szervezetre! A tudósok most elmagyarázzák!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A stressz bizonyos élethelyzetekben remek, mert arra ösztönzi a szervezetet, hogy vészhelyzetben, extrém sportolás közben időben cselekedjen, gyorsan tudjon reagálni, így oldva meg az adott szituációt.

A probléma akkor van, amikor ez a stressz állandóvá, irányíthatatlanná válik, és nem amiatt, mert valamilyen életveszélyes helyzetbe kerültél, hanem inkább olyasmi állhat a háttérben, mint a családi problémák, a közönség előtti beszéd, ami a munkád szerves része, vagy ha diák vagy, akkor a vizsgaidőszak.

A stressz azért fejlődött ki, mert általa az ember evolúciós előnyhöz jutott, amikor ősemberként vadászatra indult.

A stressz olyan állapotba hoz, mintha valaki megnyomná rajtad a vészhelyzet üzemmód gombját, és a tested turbóra kapcsol, a szíved, mint motor, felbődül, a pupilláid kitágulnak, és szupermanné változol. Ez az állapot segít akkor is, amikor például egy nem túl súlyos autóbaleset következtében ki tudsz szállni a járműből, sőt még a mentőket is képes leszel értesíteni, mert a stressz nem engedi, hogy leblokkolj. Mindez egy sor, az agy által kibocsátott hormonnak köszönhető, amelyek megemelik a szívverést, így több oxigén jut el az agyba, és ezáltal sokkal jobban tudnak működni az érzékszervek is.

Ilyen állapotban a máj is másképp működik, ahol megtörténik a glükóz gyorsabb lebontása, ezáltal pedig plusz energia szabadul fel. A vér többsége ilyenkor az izmokba jut, hogy a mozgás, még fájdalom, vagy terhelés esetén is működhessen. Az immunrendszer is magasabb védekező fokozatba kapcsol, hogy a sérülések okozta esetleges fertőzéseket leküzdhesse.

Igen, ám, de ez az állapot viszonylag rövid időn belül hatékony, és ilyen erőfeszítés a szervezet részéről kifáradást, lemerülést eredményez, ezért fontos egy baleset után a pihenő, lábadozó időszak, amikor a szervezet rehabilitálódhat.

Ha viszont huzamosabb ideig elhúzódik ez a stresszes állapot, aminek során megnő a vérnyomás, a vércukorszint, ezért nagyobb esélye az olyan betegségek kialakulásának, mint a szívroham, a diabétesz, vagy a stroke. Ezért, ha nem vagy életveszélyben, akkor nagyon fontos, hogy a mindennapi stressz szintjét csökkenteni tudd. Ebben segít a légzéstechnika. Vegyél mély lélegzeteket, ezzel egyszerre noradrenalin hormonok szabadulnak fel, amelyek egyfajta neurotranszmitterek, amik a jó közérzetért felelnek, miközben csökken a kortizol stresszhormon szintje.

Ma már a modern orvostudományi technikák is alkalmazzák a légzési technikákkal párosuló mindfulness meditációs gyakorlatot, ezáltal mérsékelve a stressz szintjét. Hiszen az a fontos, hogy te irányítsd a napi stresszt, és nem az, hogy a stressz határozza meg az életedet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek