OtthonÍgy tedd teljesebbé az ünnepeket az illatok varázsával!

Így tedd teljesebbé az ünnepeket az illatok varázsával!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az illatok, ízek és emlékek gyakran keverednek és pillanatok töredéke alatt képesek felidézni egy élményt. Az idegtudományban jártas szakemberek ismerik ennek az alapjait és kimutatták, hogy azok az agyterületek, amelyek a szaglásért illetve ízérzékelésért felelősek szoros kapcsolatban vannak azokkal a területekkel, amelyek az érzelmek feldolgozásáért illetve elraktározásáért felelősek.

fahej2

Elég egy illat vagy íz és képzeletünk teret és időt kijátszva idéz fel olyan pillanatokat, amelyek számunkra meghatározóak voltak.

A Karácsony illatai egyediek. A narancs, a fenyő, a fahéj, szegfűszeg, dió, mind az ünnepet idézik.

Íme egy pár tipp hogyan teheted illatosabbá az ünnepet.

Fenyő

Ha karácsonyfa, akkor legyen igazi fenyő. Ha nem engedheted meg az igazi fenyőt, műfa helyett inkább válasz egy pár ágat, ami nemcsak ízlésesebb, hanem illatos is. A fenyőfa tűleveleinek fenyőolaj tartalma a meleg szobában hamar szétárad és megteremti az ünnepi illatot. De nemcsak kellemes, hanem jótékony hatású is ez az olaj, hiszen fertőtleníti a légutakat és légzéskönnyítő hatása van. Figyelem a fenyőt tartsuk távol a hőforrásoktól, mert a túlzott meleg hatására hamar elhullnak a tűlevelek.

Fahéj

A fahéj íze összeolvad az ünnepekkel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ez a fűszeres jellegzetes illat elengedhetetlen a karácsonyi süteményekhez, tipikus ételekhez és a forralt borhoz.

A fahéj rudak nemcsak fűszerként, hanem dekoratív elemekként is kitűnőek. A karácsonyi asztali díszeket feldobhatod egy fahéjrúddal és máris elővarázsoltad a karácsony hangulatát.

karacsonyi-gyertya2

Narancs

A narancs ilyenkor a legédesebb és legillatosabb. Illóolaja frissítő, immunstimuláló, kedélyjavító így a téli ünnepi időszakban bőven legyen a lakásodban. Étkezések előtt fél órával a friss narancs vagy narancslé előkészíti az emésztést így a gazdag ünnepi étkezések zökkenőmentes emésztését segíti. Ne dobd el a narancs héját, mert az is tartalmazza az illóolajakat. A legjobb szobaillatosító a fűtőtestre helyezett narancshéj, ami sokáig friss illatot biztosít. Ha meg a tűzhelyen már forr a bor abba is tehetsz bőven narancshéjat.

Az ép narancs dekoratív elemként is használható és egyben illatbomba is, ha szegfűszeggel körbetűzdeled.

Szegfűszeg

Milyen lenne a mézeskalács és a forralt bor szegfűszeg nélkül? Az ünnep egy másik jellegzetes fűszere annyira egyedi, hogy régen aki megpróbálta kicsempészni a Maluku szigetekről azt halállal büntették. Mára mindenki számára hozzáférhető fűszer nemcsak különleges ízéről és illatáról híres, hanem a házi gyógypraktikák nélkülözhetetlen eleme is. Baktériumölő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt fogfájás esetén jó megoldás.

A gyertya köré szórva pillanatok alatt belengi az egész szobát az illata.

Kívánunk mindenkinek illatokban, ízekben és szeretetben gazdag készülődést az ünnepekre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek