OtthonÍgy szaporítsd helyesen a fokföldi ibolyát!

Így szaporítsd helyesen a fokföldi ibolyát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezek a színpompás virágok, amelyek leveleit sűrű, puha kis tüskék borítják, a napsütötte konyhapárkányok díszei. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy miként kell meggyökereztetni a növénykét.

A levél

A fokföldi ibolyát legkönnyebben levéllel lehet szaporítani, csak tudni kell kiválasztani a megfelelő levelet. A lényeg, hogy egy szép, erős és egészséges levelet válasszunk ki, amelyből képes lesz majd kifejlődni a növény.

Előkészületek

A kiválasztott levelet nem szabad letörni a növényről, egy éles, lefertőtlenített szikével, 45 fokos szögben kell levágjuk le.ni. A levél végét hintsük be aktív orvosi szénnel, majd ezután helyezzük bele a levél szárát kálium-permanganátos oldatba. Ha nincs permanganátos oldat, akkor a szobahőmérsékletű víz is jó.

Gyökereztetés

Szükségünk lesz egy pohár forralt vízre és egy orvosi széntablettára. Ha közben a szár alsó része, ahol levágtuk, száradni kezd, akkor egy csipetet még vágjunk le belőle, hogy friss legyen. A forralt vízbe oldjuk fel a széntablettát, majd ebbe tegyük bele a levendulát. Majd tegyük a poharat egy meleg helyre. Pár nap múlva már meg is kell jelenjenek a kis gyökérhajtások.

Végül egy kerti földdel megtöltött cserépbe ültessük el a meggyökerezett levelet, és tegyük fényes, de direkt a naptól védett, meleg helyre. A talaj csak enyhén legyen nedves, a sok víz nem tesz jót az ibolyának.

Az alábbi videóban további részletek is kiderülnek az ibolya szaporításáról.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek