KuriózumÍgy nevelj gyereket tévé nélkül, anélkül, hogy megőrülnél!

Így nevelj gyereket tévé nélkül, anélkül, hogy megőrülnél!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Ma már tudományosan is megalapozott, hogy káros hatással van a gyerekek fejlődésére, ha sok időt töltenek a tévé képernyője előtt, elsősorban mentális, kognitív és kommunikációs fejlődési zavarok jelentkezhetnek, de a mozgáshiány miatt kialakuló túlsúly sem elhanyagolható probléma. Most a mamanatural.com oldalon megjelent tanácsok alapján kiderül, hogy a szülők miként érhetik el azt, hogy a gyerekük tévé, és annak káros hatásai nélkül nőjenek fel.

Így nevelj gyereket tévé nélkül, anélkül, hogy megőrülnél!

A gyereknevelés felelősségteljes feladat, kötelezettség, amelyhez szükség van odafigyelésre, türelemre, és persze energiára. Természetesen napi 10-15 perces tévézés nem ártalmas a gyereknek, de ha ez az időarány már órákra tolódik ki, akkor igen.

A gyereknevelés terén a szülőé a felelősség, és egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy ha fáradt vagy, inkább bekapcsolod a tévét, hadd nézze a gyerek, addig te elintézel még pár dolgot, de ez hosszútávon nem vezet jóra.

Tanítsd meg önállóan játszani

A közös mókázásra, játékra nincs mindig lehetőség, ezért igyekezz megtanítani a gyerekednek, hogy játsszon önállóan, találja ki magának a szabályokat, hiszen e közben növeli az önbizalmát, fejleszti az érzelmi és szociális készségeit. Emellett önuralomra is szert tesz a gyerkőc, és még a problémamegoldó készsége is fejlődik.

Azoknál a gyerekeknél, akik sok időt töltenek el a tévé képernyője előtt, előbb-utóbb figyelemzavar alakul ki, és később sokkal nagyobb szórakozási ingerre lesz szükségük, hogy lefoglalják magukat.

Hogyan motiváld a gyereked, hogy játsszon egyedül?

Először is határt kell szabnod a tévézésnek, állíts fel időkorlátot, aminek a szakemberek szerint a következőképpen kell kinéznie:

 • 0-2 éves kor között tilos a tévézés, számítógépezés, táblagépezés,
 • 2-5 éves kor között napi legtöbb egy órát szabad engedni a tévé nézést,
 • 5 éven felül szigorú korlátozást kell bevezetni a tévézést illetően.

Ezt már olvastad? Egy tanulmány megállapította, hogy a másodszülött gyerekek gyakrabban követnek el bűncselekményeket későbbi életükben

Ha szeretnéd, hogy a gyereked egyedül játsszon, akkor teremts biztonságos és tiszta környezetet számára, mert a legtöbb gyerek nem szereti a rendetlenséget, mert ebben az esetben nem lesz elegendő helye a játékainak stb.

A játékok közül érdemes párat félretenni, és mikor megunta az aktuális játékát, akkor vedd elő, amelyiket félretetted, és dugd el azt, amelyikkel addig játszott. Ez a ciklikusság remekül beválhat, és így kevesebb játékra lesz szüksége a gyereknek, de az örömforrás megmarad, mikor előkerül a jól ismert tárgy. Az is sokat segít az önálló játszásban, ha kis asztalt, széket vásárolsz a gyerekednek, amin tud rajzolni, játszani, így olyan, mintha saját irodája lenne, ahol ő is úgy “dolgozhat”, mint a felnőttek.

Válassz olyan játékokat, amelyek megmozgatják a fantáziavilágát

Nem kell bonyolult játékot venned, az egyszerű sokszor jobb, és törekedj arra, hogy olyat válassz, amely fejleszti a gyereked képzelőerejét.

Ezt már olvastad? Szakvélemény: a gyerekeknek szükségük van a rendszeres pihenésre, ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek!

Íme, pár példa:

 • fából készült játékok;
 • varázs doboz, amelyben mindenféle érdekes dolgok rejtőznek;
 • színes ceruzák, kifestősök;
 • természet doboz, amelyben mindenféle falevél, virág található;
 • építőkockák;
 • kisautók;
 • játék konyha, ahol lehet sütni, főzni;
 • kirakósok;
 • gyurma.

Fontos megemlíteni, hogy az önálló játszás során, ha lehet ne segíts a gyereknek, ne szállj be a mókázásba, ne mutasd meg, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ha az életkorának megfelelő játékokkal foglalja le magát, akkor a te közbenjárásodra nem is lesz szükség. Az is fontos, hogy ne zavard meg a gyereket a játszásban, mert így nem tud megfelelően odafigyelni a tevékenységre, ;s a koncentrációs képessége nem tud megfelelően fejlődni. Nem utolsó sorban, bízz a gyerekedben, mert ő tudja, hogy mi teszi boldoggá!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek