KuriózumSzakvélemény: a gyerekeknek szükségük van a rendszeres pihenésre, ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek!

Szakvélemény: a gyerekeknek szükségük van a rendszeres pihenésre, ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mai gyerekek jó része nem pihen, alszik eleget, ami meg is látszik a testi és idegrendszeri fejlődésükön, valamint egyre több kicsi küzd az álmatlanságtól is.

Szakvélemény: a gyerekeknek szükségük van a rendszeres pihenésre, ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek!
Fotó: Pixabay.com

Az Egyesült Államokban működő National Sleep Foundation állítása szerint két éves korig minden gyereknek több időt kellene alvással töltenie, mint amennyit ébren van, az egész gyerekkor 40 százalékát át kellene aludják a fiatalok, ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak szellemileg, pszichésen és fizikailag is fejlődni.

A kellemes, nyugodt alváshoz meg kell teremteni a körülményeket, rá kell hangolódni a lefekvésre, közös meseolvasással stb. A számítástechnikai eszközök használatát pedig korlátozni kell, az elalvás előtt egy órával nincs mit keresnie ilyen készüléknek a gyerek kezében.

A témával kapcsolatosan Marc Weissbluth gyerekorvos könyvet is írt. Ebben jegyzi meg a következőket: “Az alvás az agy számára olyan, mint a legjobb nyugtató, és egyben energiafelöltő, így tud másnap az agy megfelelően helytállni az iskolában, óvodában. Ha a gyerek megfelelően aludt az éjszaka, másnap könnyebben megjegyzi az iskolában a tananyagot, jobban tud figyelni, összpontosítani.”

A gyerekek könnyen el tudnak fáradni, ha az ébrenléti állapotuk meghalad egy bizonyos óraszámot, még akkor is, ha nem csinálnak épp semmilyen kimerítő dolgot.

Hogyan biztosíts nyugodt alvást a gyerekednek?

Minden apró részletre figyelned kell, és be kell tartanod egy konkrét lefekvési programot, mert ha ehhez hozzászokik a gyerkőc, akkor nem lesz problémája a későbbiekben az elalvással. Fontos viszont, hogy ezt a programot a hétvégén is betartsd, tehát ha este 9 kor van a villanyoltás, akkor ez szombatra, vasárnapra is érvényesnek kell lennie.

Az elalvás előtti fürdés, meseolvasás, rajzolás is segíthet felkészülni, ráhangolódni az elalvásra.

A szakemberek azt javasolják, hogy a gyerek alhat a szülőkkel közös hálószobában 1 éves koráig, de azt követően már be lehet szoktatni külön szobába a kicsit, ahol nyugodtabban és hosszabb ideig tud aludni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek