HolotropikumÍgy hat a jóga a legbonyolultabb emberi szervre, az agyra!

Így hat a jóga a legbonyolultabb emberi szervre, az agyra!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi agy a legbonyolultabb, legkomplexebb szerv, ami csak létezik. A kutatók még mindig sok megfejthetlen titkokra szeretnének fényt deríteni, ami az agyműködést illeti. Azonban mint minden más szervnek az agynak is szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra, lazításra. Ebben nyújt nagy segítséget a jóga.

Így hat a jóga a legbonyolultabb emberi szervre, az agyra!
Fotó: Pixabay.com

Dana Tupa jógaoktató szerint tudományosan bizonyított, hogy már legkevesebb heti egyszeri jógázással csökkenthető az agy stressz-szintje, terheltsége, ami a lelki életedre is pozitív hatással van.

Most következzen a jóga 5 jótékony hatása az agyműködésre vonatkozóan.

1. Az agy örömhormonokkal töltődik fel

Az oxitocin, a dopamin és a szerotonin nevű boldogsághormonok termelődni kezdenek, mihelyt elkezdesz jógázni.

“A jóga gyakorlatok hozzájárulnak a jó közérzet kialakulásához. A Boston University egyik tanulmányában szó van arról, hogy a jóga 30 százalékkal csökkenti a szorongást, a stresszt, ami az agyban keletkezik” – közölte Dana Tupa.

2. A szervezet kortizol szintje csökkenni kezd

A stressz hormon, vagy ahogy nevezik, a kortizol, több betegség forrása is lehet, ilyen például a depresszió, az elhízás, a szívproblémák, vagy a csontritkulás. Ha a kortizol szint hosszú távon magas marad, az kedvezőtlen folyamatokat indít be a szervezetben, többek között a korai öregedést. Szintén tanulmányok állítják, hogy a jóga képes csökkenteni a kortizol szintet, így az agy és az egész test nyugodtabb, békésebb, harmonikusabb állapotba kerül.

3. Az agy egyes részei megnőnek

Az Amerikai Alternatív és Kiegészítő-gyógyászati Központ kutatásában szerepel egy olyan rész, amelyben azon emberek agyáról készítettek tomográfia felvételeket, akik hetente két alkalommal jógáztak.

“Azt vették észre, hogy a hippokampusz, ahol az emlékek őrződnek, ahol a memória található, valamint a szomatomotoros kortex fejlettebbé, nagyobbá válik” – tájékoztatot Dana Tupa.

Így hat a jóga a legbonyolultabb emberi szervre, az agyra!
Fotó: Pixabay.com

4. A jóga fejleszti az idegsejteket

A joga javítja azon agyi területek és idegek működését, amelyek a légzésért, a koordinációért, mozgásért, a gondolkodásért, az érzelmekért, a szívverésért, a nyirok rendszer egészségéért felelősek.

“Amerikai tanulmányok rávilágítanak arra, hogy kéthónapos jóga és meditációs gyakorlat után az agy szürkeállománya megnő, javítva ezáltal a kognitív funkciókat, mint a gondolkodást, a memóriát, a tanulási képességet, stb.” – állítja Dana Tupa.

5. A jóga az életed végéig fejleszti az agyad

“Neurológusok állapították meg, hogy nem igaz az az elmélet, miszerint az agy fejlődése 20 korban leáll, hiszen ezt cáfolták meg azok MRI-vizsgálatok, amelyek jógázó emberek agyáról készültek, megállapítva, hogy még az idős, jógázók agya is rendkívüli pozitív fejlődéseken ment át, ami nagy meglepetés volt a tudomány embereinek is” – magyarázta a jógaoktató.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek