HolotropikumÍgy állíthatod meg a Raynaud-szindróma okozta kéz-, illetve lábfej fájdalmakat!

Így állíthatod meg a Raynaud-szindróma okozta kéz-, illetve lábfej fájdalmakat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan te is tapasztaltad, hogy ha huzamosabb ideig tartózkodtál kint a hidegben, vagy jéghideg víz alá tartottad a kezed, az ujjaid elzsibbadtak, és néhány pillanatig nem éreztél velük semmit. Az ehhez hasonló ujjzsibbadást néhány embernél egy úgynevezett Raynaud-szindróma is előidézheti, ami a vérkeringési zavarral függ össze.

Így állíthatod meg a Raynaud-szindróma okozta kéz-, illetve lábfej fájdalmakat!

A Raynaud-szindróma a Föld lakosságának körülbelül 5%-át érinti. A vérerek keskenysége miatt nem jut elegendő oxigéntartalmú vér a szívtől a végtagok felé, ezért a kezekben és a lábfejekben csökkent vérkeringés jelentkezik.

A Raynaud-szindrómát sokszor hozzák összefüggésbe más betegségekkel is, mint például a lupusszal, vagy a kéztőalagút szindrómával, de sok esetben, függetlenül ezektől, önállóan jelentkezik.

A Raynaud-szindrómának két típusát különböztetjük meg. Az egyik a Raynaud-kór, mely kevésbé komoly, és oka egyelőre ismeretlen, és a Raynaud-jelenség, ami már eléggé súlyos problémákat okoz, és sokszor összefüggésben áll más, a háttérben meghúzódó betegséggel.

A Raynaud-szindróma legtöbb esetben a kézujjakat és a lábujjakat érinti, de olykor a fülek, az orr a száj vagy akár a mellbimbó területein is észrevehetjük a tüneteket.

De mi is a legszembetűnőbb tünete?

A szegényebb vérellátás miatt a bőr először kifehéredik, majd belilul. Ez idő alatt zsibogást és hideg érzetet érzünk. Mikor újra folyik a vér az érintett területek vérereiben, akkor a bőr visszanyeri eredeti színét és elkezd melegedni. Ennek a folyamatnak a lecsengése általában 15 perc.

Az előbb említett Raynaud-jelenség viszont ennél sokkal súlyosabb problémákat okoz. A huzamosabb ideig vérellátás nélküli területen a szövetek megkeményednek, ami akár az ujjak elhalásához is vezethetnek.

Mi válthatja ki a Raynaud-szindrómát?

Mivel egyelőre még nincs a szindrómának ellenszere, ezért a legtöbb, amit tehetünk a megelőzés! Legtöbbször külső faktorok, vagy az életvitel is előidézheti a Raynaud kialakulását:

Alacsony hőmérséklet

Ez leginkább a hideg hőmérsékleti körülmények között dolgozókat érinti. A hideg miatt a végtagok ereiben érgörcs alakul ki, ami lelassítja a vérkeringést, ezért kevesebb vér szállítódik. Ha tehetjük, kerüljük a hideg vízben való mosogatást, a hideg italok hosszas kézbentartását, és ha télen kimegyünk a hidegbe viseljünk kesztyűt.

Stressz és szorongás

A stressz minden rosszat képes előidézni, és ez nincs másként a Raynaud-szindrómával sem. Próbáljunk ki többféle stresszoldó technikát, például jógát, meditációt vagy csak sétáljunk egyet.

Dohányzás

A nikotin bizonyítottan növeli a Raynaud-szindróma kialakulásának kockázatát

Bizonyos gyógyszerek

Azok a gyógykészítmények, melyek összeszűkítik a vérereket kiválthatják a Raynaud-szindrómát. Ilyenek lehetnek egyes fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, fejfájás-csillapítók.

Kéz- és lábsérülések

Egy-egy régebbi sérülés is elegendő lehet ahhoz, hogy a végtagok ne kapjanak megfelelő vérellátást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek