Nem számít, milyen messzire jutottál. Egy adott pillanatban biztosan megbotlasz. Mert az élet ilyen – mindenféle pillanatokból áll. De ami igazán fontos, hogy talpra tudj állni, miután elestél.

Ezek a legjobb dolgokat, amiket megtehetsz annak érdekében, hogy talpra tudj állni, ha ledöntött a lábadról az élet:

1. Ne siess. Szánjon időt a fájdalomra

Ha padlóra kerülsz, szükségét érezheted annak, hogy tagadd a helyzetet, hogy hazudj önmagadnak. Ne tedd ezt, engedd meg magadnak, hogy sebezhető légy, és érezd át mindazt, ami a szívedben van: fájdalmat, dühöt, szomorúságot, csalódottságot.

Szánj időt rá, hogy megélhesd ezeket az érzelmeket, hogy valóban meggyógyulhass. Nem tudsz felállni a földről, ha előbb nem fogadod el, hogy elestél, és megsérültél. Ha ezt nem teszed meg, a fájdalom felgyűlhet benned, és később túlterhelhet, vagy akár össze is roppanthat.

2. Fogadd el, amit nem tudsz megváltoztatni

A történteken már nem lehet változtatni. Igen, fáj, de nem változtathatsz már semmin. Tehát próbáld elfogadni azt a helyzetet, amelyben vagy, és kezdj el gondolkodni azon, mi fog történni ezután. Ne térj vissza folyton a múltba.

Ez a szakasz csak a gyógyulási folyamat része, és minél hamarabb elfogadod és megérted, hogy már semmin nem változtathatsz, annál jobb, mert ezzel azt bizonyítod magadnak, hogy tovább kell lépned az életben.

3. Légy megértő önmagaddal, és bocsáss meg magadnak

Amikor az élet leteper a földre, normális, hogy bűnösnek érzed magad, sőt egy kicsit talán utálod is önmagadat mindazért, amit tettél (vagy éppen nem tettél meg). Ennek ellenére meg kell tanulnod megbocsátani magadnak, és meg kell találnod a sötétségből kivezető utat. Tanulj a hibáidból, és lépj tovább. Azzal, hogy megbünteted magadat, nem oldasz meg semmit.

4. Mérd fel a lehetőségeidet, és határozz meg új célokat

Miután megtetted a fenti lépéseket, fel kell készülnöd a következő lépésre – mérd fel a lehetőségeidet. Kérdezd meg önmagadtól, mi az, amit ezután másképp tehetsz, mindannak fényében, ami eddig történt.

Ha hibákat követtél el, jegyezd fel azokat, hogy tanulhass belőlük. Ha van valami, amit nem tettél meg, gondolkodj el azon, hogy változtathatnál legközelebb a dolgokon. Ha pedig nem hibáztál, mégis kudarcot vallottál, akkor koncentrálj a jövőre. Valószínűleg van olyan aspektusa a tapasztalataidnak, amiből tanulni tudsz.

Ne feledd, hogy a sikeres emberek egyik mindennapi feladata a célkitűzések felállítása. Jegyezd fel előbb a hosszú távú céljaidat, majd oszd fel ezeket kisebb, napi célokra, hogy munkához láthass.

5. Készíts tervet a céljaid eléréséhez

Az a cél, amihez nem tartozik egy terv is, csak kívánság. Itt az ideje cselekedni. Nem elég, ha van egy álmod – leírhatod, megoszthatod a szeretteiddel, feloszthatod apró, mindennapi célokra – de ha nincs konkrét cselekvési terved annak megvalósításához, és nem látsz munkához, akkor minden hiába: az álom csak álom marad.

Ezért állj elő konkrét tervvel a céljaid megvalósítására.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.