HolotropikumIgaz vagy hamis: vakbélgyulladást okozhatnak a maghéjak?

Igaz vagy hamis: vakbélgyulladást okozhatnak a maghéjak?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyermekkorunkban a szüleink gyakran arra hívták fel a figyelmünket, hogy ne együk a napraforgó és tökmagot héjastól, mivel attól vakbélgyulladás alakulhat ki. Nos, lássuk, van-e alapja ennek a szülői aggodalomnak.

Bogdan Mateescu gasztroenterológus szerint a magvak héja nem jelent nagy veszélyt a gyomorra és bélrendszer működésére, habár a szakember megjegyezte, az emésztetlen héjak ugyan kismértékben, de ártalmasak lehetnek, főként ha az elfogyasztott mennyiség jelentős.

“Az emészthető olajos magvak egészségesek, viszont egyesek héja nem emészthető, így ha nem is jelent nagy veszélyt, azért nem kell megenni azokat a héjakat, inkább megbontva érdemes elfogyasztani a magokat” – közölte az orvos, kiemelve, hogy ha pár héj le is megy a gyomorba, attól sem felnőtt, sem pedig gyerek esetében nem okoz vakbélgyulladást.

Az már más, ha valaki tudatosan, nagy mennyiségben így eszi a magokat, de ez esetben akár pszichés zavar is állhat a háttérben, és ilyenkor akár sebészeti beavatkozás is szükség lehet, mert a maghéjak dugulást okozhatnak a belekben.

A gasztroenterológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az olajos magvakat természetes, bontott formában kell elfogyasztani, nem tanácsos megsózni, megpirítani, még ha úgy finomabb is, különösen a magas vérnyomással, elhízással küzdők számára nem ajánlott a sós mogyoró, napraforgó, vagy tökmag habzsolása.

A legegészségesebb magféle a lenmag, amely nagyon gazdag Omega-3 zsírsavban, növényi fehérjében és rostokban, nem beszélve még a magas antioxidáns tartalmáról. A szezámmagot is érdemes lenne rendszeresen fogyasztani, mivel sok benne a kalcium, a magnézium, a vas és a cink.

A natúr napraforgómag hasznos olajokat, folsavat, E-vitamint, szelént, rezet tartalmaz, ahogyan tökmag és annak olaja is rendkívül egészséges, főként a férfiasságra van jó hatással.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek