Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy elfelejtette magával vinni az autókulcsot, bizonytalanul megállt a  lépcsőfordulón, azon gondolkodva, hogy  becsukta-e az ablakot vagy épp a szomszéd nevén töprengett, akit már évek óta jól ismer.

A rohanó életvitel, a szorongás, stressz, nagy elvárások, depresszió és természetesen egyes szervi betegségek vagy gyógyszermellékhatás következtében az agy nem képes fenntartani a figyelmet, a koncentrációs képesség csökken, kevésbé képes megfelelő ritmusban elraktározni és előhívni az információkat.

Hogyan növelheted koncentrációs képességedet és memóriádat?

Vitaminok és a táplálkozás szerepe

A vitaminok közül a B vitamin-csoport a leglényegesebb az idegrendszer működéséhez. A B vitaminhiány akár már kisebb mennyiségben összpontosítási zavarhoz, feledékenységhez és mentális kifáradáshoz vezet.

A banán, a borsó és a szárnyas hús nagy mennyiségben tartalmaz B6 vitamint, a teljes kiőrlésű gabona, zabpehely, magvak, hús fogyasztása által a B vitamin komplex többi eleméhez is hozzájuthatunk.

A túlzott stressz miatt, nagy az idegrendszer B vitamin igénye így javasolt táplálékkiegészítő tabletta formájában is B komplexet használni.

Az E vitamin nagyon jó antioxidáns és kitűnő az öregkori feledékenység megelőzésére és az idegrendszer frissen tartására.

A tudományos kutatások napjainkban felismerték a telítetlen zsírsavak szerepét a mentális egészségmegőrzésben. A csuka, hering, makró, tonhal nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 nak nevezett telítetlen zsírsavat, amely az idegsejtek épségét és jó működőképességét biztosítják.

Tartsd megfelelő szinten a vércukrodat.  A hiányos étkezések következtében a vércukor szint csökken és így az idegrendszert a  legfontosabb táplálékától, a glukóztól vonod meg.  A vércukor szint normalizálódása után a figyelem és memória is újult erőre kap.

Ne feledd a vizet.  Testünk közel 70%-ban , agyunk  85%-ban tartalmaz vizet.  A dehidratáció első jelei a fáradékonyságon túl lehetnek a koncentrációs és memóriazavarok.

Irány a természet

A mozgás javítja a keringést és több vért juttat az agyhoz. A rendszeres. heti 2-3 alkalommal történő mozgás elengedhetetlen az idegrendszer frissen tartásához.

A Gingko Biloba természetes hatóanyagai által növelik az agy oxigén ellátását és használata nemcsak preventív módon, hanem alternatív terápiaként is jól bevált módszer az agy jobb oxigén ellátására. Ginseng-el és méhpempő-vel társítva újjászületik a mentális egészséged. Egy hónapos kúra után szükséges egy kis szünet a következő terápia elkezdéséig.

Aroma és meloterápia

A rozmarin illóolaja párologtatóba csepegtetve növeli a figyelem fenntartó képességet.

A zene nyugtató hatásán túl, jó alaphangulatot biztosít olyan tevékenységekhez, amely igénybe veszi koncentrációs képességedet.

A túlzott stressz a kortizon hormon növekedéséhez vezet, amely hosszú távon befolyásolhatja az agy memóriáért felelős központjának működését.

Relaxáljál és lélegezz helyesen. Lásd légzéstechnikák című bejegyzésünket.

A mindennapi jelentéktelen dolgok ideig óráig történő elfeledése gyakran előfordul, de ha ez olyan mértékben van jelen, hogy teljes mértékben befolyásolja hétköznapjainkat, illetve egyre nagyobb mértékben megakadályozza  a hétköznapi aktivitásunkat akkor szükséges orvoshoz fordulni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.