LélektárSzusszanj fel - Légből kapott gyakorlatok

Szusszanj fel – Légből kapott gyakorlatok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A levegő és a légzés lételemünk. Annyira természetes a lélegzetünk hogy a hétköznapi életben fel sem tűnik ez a csoda. Pedig az, csak nem tudatosítjuk. A légzés alapvető funkcióján túl hogy oxigén dús levegővel látja el a szerveket és eltávolítja a szén-dioxidot kilégzéskor folyamatos kapcsolatot teremt önmagunk és a külvilág között.

A keleti kultúrkörben a légzésnek spirituális és energetikai jelentőséget tulajdonítanak. A jóga a harcművészetek és a kínai orvoslás tanítása szerint a légzés által a test életenergiához jut. Egyensúlyt teremt test-elme-lélek között.

A légzés ritmusa és mélysége hűen tükrözi lelkünk történéseit. A stressz, zaklatottság, harag felszínessé, gyorsabbá és oxigén ellátás szempontjából kevésbé hatékonnyá teszi a légzést. A nyugalom állapotában a légzés mély, kiegyensúlyozott és ezáltal az agynak dús oxigén ellátást biztosít.

Ennek tudatában már az ősi kultúrák is használtak olyan légzés gyakorlatokat, amelyek nem csak nyugalmi, hanem módosult tudatállapotot is képes előidézni. Szibériában a sámánok, indiai yoginok, Észak és Dél Amerika őslakósai gyakran használtak légzéstechnikát a a transzállapot eléréséhez.

Napjainkban a pszichológia is felismerte és gyakorlatba ültette a légzés lelki egészségre gyakorolt hatását A transzperszonális pszichológia előszeretettel használja a tudatállapot megváltoztatására. A holotropikus légzésnek a lényege egy gyors speciális légzésgyakorlat, amit szuggesztív zenével társítanak. Megváltozik a tudatállapot és spirituális energetikai egységélményt ad, amely során születés körüli, dekorporalizációs, vagy előző életbeli képek is megjelenhetnek.

A nyugati kultúrkör és orvostudomány is hasznosította a légzéstechnikát és jó terápiás eredmények érhetők el. Az asztmások számára speciálisan kifejlesztett légzés a Buteyko technika nemcsak a tünetek enyhítésében de a gyógyszeres kezelés csökkentésében is hatásosnak bizonyult.

A szorongó és pánikzavarban szenvedő betegek hajlamosak az izgalmi szint következtében gyorsan, felszínesen és elégtelenül lélegezni. Tipikus a szorongó beteg feszült, enyhén nyögdécselő kilégzése is. Ebben az esetben ajánlott a mélylégzés gyakorlata mivel segít a feszültség levezetésében és a relaxációban. A szülési fájdalom, migrén és krónikus fájdalmak csökkentésére is bevált módszer.

Ültesd gyakorlatba:

A technikához legmegfelelőbb az üllő pozíció, a hát kényelmesen egyenesen támaszkodjon a székhez. A szoba legyen tiszta és szellős. A gyakorlatot ajánlott napi kétszer reggel és este elvégezni.

A kényelmes pozíció megtalálása után hagyd elméd elcsendesedni, és figyelmedet fordítsd a lélegzetedre. Lélegezz mélyen és lassan egy optimális relaxáció eléréséhez. Figyeld és élvezd ahogy a levegő átjárja tüdőd alsó részét, középső majd felső csúcsát és érezd, amint megtelik lényed energiával.

Lassan fordított sorrendben lélegezz ki, kezd a tüdőd csúcsától és haladj lefele mindaddig míg tüdőd alsó részéből is ki nem fújod az elhasznált levegőt. A légzéshez az orrodat használd , a száj maradjon zárva.

A kellemesebb relaxáció elérése érdekében meditációs zenével kombinálható. Élvezd és ne feledd hogy néha SZUSSZANJ FEL.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek