HolotropikumHolland tudósok igazolják az egyiptomi útifű bélnyugtató hatását

Holland tudósok igazolják az egyiptomi útifű bélnyugtató hatását

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egyiptomi útifű (Plantago ovata) főleg Nyugat-Ázsiában és India egyes területein őshonos gyógyhatásairól ismert növény. Magja szürkés rózsaszín, ovális alakú, 2–3 mm hosszú, és mint enyhe mechanikus hashajtót használják az Ájurvéda gyógyászatban.

Plantago_ovata

A nyugtalan vastagbélről már előbbi bejegyzéseinkben esett szó. A bélfájdalom, a rendszeres görcsök, az emésztési zavarok a hasmenés és székrekedés váltakozása, a puffadás nemcsak kellemetlen tünetek, hanem kihatnak az egész életvitelre, hangulatra és munkaképességre.

Holland kutatók arra kerestek tudományos bizonyítékot, hogy melyik az a növény, amely hatékony lehet a tünetek megszüntetésében és a bélrendszeri egyensúly helyreállításában. A kísérletben 275 irritábilis bélszindrómával küszködő beteg vett részt, amelyeket 3 csoportra osztottak. Az első csoport étrendjébe 3 hónapig nem oldódó rostokban gazdag táplálékot vezettek be ( 10 gramm dara), a második csoportéba psyllium magvakat (egyiptomi útifű) amely oldódó rostokat tartalmaz, míg a harmadik kontrollcsoport 10 gramm rizslisztet kapott, amely rostokban nagyon szegény.

A 12 hét után történt vizsgálatok azt mutatták, hogy az a csoport amely psylliumot használt a tünetek jelentős csökkenését mutatta. A kitöltött kérdőíven 90 ponttal kevesebb lett a végső érték, mint a tápláléki egészítő használata előtt. A hatás kedvező volt minden típusú tünet esetén, így nemcsak a székrekedéses, hanem a hasmenéses tünetek is egyaránt enyhültek.

A kérdőív alapján a nem oldódó rostokat használó csoport 58 pontos csökkenésről számolt be, míg a rizslisztet használók csak 49 pontos csökkenést értek el a tüneteket jelző kérdőíves listán. A darát használó csoport fele a kellemetlen mellékhatások vagy intolerancia miatt abbahagyta a kísérletet. Következtetésként az Utrecht Egyetem kutatói elmondták, hogy az oldódó rostok hatékonyabbak a kellemetlen béltünetek kezelésében, mint az oldhatatlanok.

Az is kiderült, hogy a psyllium nyákos összetevője az, ami miatt a jótékony hatás érvényesül, hiszen ez a bél nyálkahártyára tapad és nyugtató gyulladáscsökkentő hatással bír.

„Az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegek étrendjéhez az oldódó rostok, például a psyllium adása hatásos kezdő lépés lehet a tünetek enyhítésében” – Dr. Bijkerk

Hosszan tartó használata általában nem tanácsos. Íme az életmód tanácsok az irritábilis bélszindroma esetében!

Orvosi utasítás nélkül tehát kerülni kell az egyiptomi útifű elhúzódó alkalmazását, főleg ismeretlen eredetű alhasi fájdalmaknál bélelzáródásnál, nagyméretű székletrög vagy a bélrendszer és a vastagbél megbetegedésénél. Ezekben az esetekben ajánlott az élelmi rostokban gazdag táplálék és sok folyadék fogyasztása (főleg az idősebbeknél), a rendszeres mozgás és ügyelni kell a mindennapi székletürítésre, valamint az stresszes élethelyzetek kerülésére.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek