OtthonHogyan válassz díszítő, de mégis praktikus tapétát?

Hogyan válassz díszítő, de mégis praktikus tapétát?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tapéta az a dekorációs elem, amely sosem lesz ódivatú, és mindig remek megoldást nyújt lakberendezés, lakásfelújítás, lakásdekoráció esetén. Ezért sosem kell figyelmen kívül hagynod, sőt inkább megfontolnod az általa biztosított előnyöket!

Amennyiben már eldöntötted, hogy tapétázol, az alábbiakban segítünk neked az ideális darab kiválasztásában.

Ahhoz, hogy tudd, melyik az a modell, amely tökéletesen illik a lakásodhoz, és az igényeidnek is megfelel, először ismerned kell a kínálatot, illetve hogy melyek közül válogathatsz. Típusai alapján a következő tapétákat különböztetjük meg:

– vinil alapú tapéta:

könnyen felvihető a falra, vastag a szerkezete, és a fenntartása sem igényel sok munkát, mivelhogy lemosható. Azokban a helyiségekben is beválik, ahol nedvesebb a levegő vagy ahol cigarettáznak;

– textil anyagból gyártott tapéta:

a fényűzőbb, színvonalasabb belterekben ajánlott. Selyemből, brokátból vagy taftból készül;

– természetes anyagokból készült tapéta:

elegáns berendezés mellé kiváló kiegészítő. Általában len- vagy kenderszálakból, száraz algákból, rafiából szövik.

A fenntarthatóság szempontjából két típus létezik: a mosható és a nem mosható tapéta. Az a fajta, amelyiket nem lehet lemosni, fokozott figyelmet igényel a felragasztásnál. A lemoshatóról pedig azt kell tudnod, hogy ezt enyhe tisztítószerekkel kiválóan takaríthatod, de nem áll ellent a súrolásnak, dörzsölésnek, sem az erősebb szereknek.

Amikor tapétát választasz, szemmel kell tartanod a teret is, amelybe az kerülni fog.

– Egy kisebb méterű szobába például egy diszkrétebb mintájú tapéta jobban illik, ugyanis a nagyobb mintázatú modellek zsúfoltabbá, telítetté teszik a teret. Szintén a kisebb helyiségekben ajánlott a csillogó felszínű, metalizált árnyalatú tapéta, amelynek térnövelő hatása van.

– Azokban a szobákba, amelyek mennyezete alacsonyan van, válassz függőleges vonalú tapétát. Ezzel optikailag megmagasíthatod a belteret. Ott pedig, ahol kicsi a belterület, a vízszintes vonalú tapéta jön jól, mivelhogy vizuálisan szélesíti, kitárja a teret.

– Az északon fekvő kisebb szobákba tégy világos árnyalatú tapétát. Ilyen helyekre tökéletesen illik a rózsaszín, fehér, aranysárga, krém, narancs vagy sárga.

– A nyugati helyiségekbe a szakemberek piros, szürke és sárga árnyalatokat ajánlanak.

– Kelet irányában elhelyezkedő szobákban már a pasztell színek mutatnak jól.

– Végül a déli fekvésű helyiségekben a fehér, rózsaszín ,szürke, tengerkék és világos zöld lesz a jó választás.

Azonban vigyázat! Ha a falakon túl sok akadály van – ablakok, ajtók, konnektorok, kapcsolók –, válassz egyszínű vagy diszkrét mintás tapétát! Az akadályok ugyanis több helyen is megszakítják a nagyobb mintákat, amelyek így kevésbé esztétikussá válnak.

Hogy megtudd, mennyi tapétát kell megvásárolnod ahhoz, hogy elegendő legyen a helyiségben, a következőképpen járj el: számold ki egyenként a falfelületek nagyságát négyzetméterben, majd add össze a kapott értékeket, és számolj hozzá kb 20%-os plusz-anyagot az esetleges balesetek, hibák javításához. Ne feledd, inkább maradjon meg, minthogy ne legyen elég, ugyanis még egyszer nem valószínű, hogy találni fogsz épp abból a modellből pótlékot, még rendelés esetén sem!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek