HolotropikumHogyan kerülhető el az ételmérgezés? Higiéniai szabályok a konyhában

Hogyan kerülhető el az ételmérgezés? Higiéniai szabályok a konyhában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A  nyár nemcsak az önfeledt szabadságok és kirándulások időszaka, hanem  a hőség miatt az ételmérgezések, gyomorrontások periódusa is. Ha okosan nyaralsz, megfelelő módon és helyen étkezel, akkor aggodalomra semmi ok.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A nem friss, fertőzött élelmiszerek fogyasztása után a szervezet gyomor és bélgyulladással válaszol, amely olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció. Ha azt szeretnéd, hogy nyaralásodat ne rontsa el egy ilyen váratlan esemény, íme pár tanács amivel megóvhatod családodat.

A megelőzésben a megfelelő tisztaság elengedhetetlen. A személyi higiénia, az élelmiszerek kiválasztása, tárolása, elkészítése nagy figyelmet igényel.

Tartsd távol a házi kedvenceket

A házi kedvencek gyakran részt szeretnek venni a főzésben, de figyelem, bármennyire is tiszták legyenek, potenciálisan terjeszthetnek olyan mikroorganizmusokat, amelyek károsak lehetnek a szervezetedre. Ha megsimogatod őket ne feledd:  moss kezet!

Rendszeres kézmosás

Figyelem a langyos szappanos vízzel történő kézmosás alapszabály a fürdő használata után. Minden étel elkészítése előtt a kezet alaposan mossuk meg, még akkor is, ha számunkra tisztának tűnik. A mikroorganizmusok, mint láthatatlan betolakodók bújhatnak meg a nem megfelelő higiéniai környezetben.

Különösen figyelj, amikor friss csirkehúst készítesz. Ha friss hússal dolgozol, utána mindig moss kezet, még mielőtt más élelmiszerhez érsz, például salátához, amelyeket frissen és nem hő kezelten fogyasztasz.

Nő kezet mos
Fotó: Flickr.com

Tartsd a konyhai eszközöket és munkafelületet tisztán

Nyáron nagyobb figyelmet fordíts a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, de a hűtőszekrény tisztaságára is.  A friss hús vágására és aprózására használj külön kést. Ha nem egyszeri használatú konyhai szivacsokat, kendőket használsz akkor ajánlott heti 2 alkalommal fertőtleníteni.

A mélyhűtött élelmiszerek

A mélyfagyasztott élelmiszereket engedd teljes mértékben kiolvadni, ne hagyd részlegesen kiolvadni és aztán újrafagyasztani. A kiolvadt élelmiszereket, főleg húsokat, a lehető legrövidebb időn belül fel kell használni.  A friss húst teljes mértékben készítsd el, ne hagyd félig megfőve és félretéve. Az elkészült ételt, ha ismét fogyasztani szeretnéd, forrald fel!

Figyelem a tojásra, zöldségekre, gyümölcsökre

Azok a tojások, amelyek felületén apró repedések találhatók könnyebben megfertőződhetnek az egyik legveszélyesebb kórokozóval, a szalmonellával. Az ilyen tojásokat még akkor is, ha friss, ne használd, inkább dobd el. A zöldségek, gyümölcsök felületén nemcsak mikroorganizmusok, hanem fizikai kémiai szennyeződések is találhatók. Bő vízzel, figyelmesen mosd le őket.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az alapanyagok tárolása

A friss élelmeket tárold letakarva, a friss húst viszont külön. A romlandó élelmiszerek 5Celsius fokon tárolandók vagy fagyasztva.

Árulkodó jelek

A legromlandóbb ételek a tej, a tenger gyümölcsei és a csirkehús. Amennyiben bármilyen élelmiszer szaga gyanús, vagy színe megváltozott esetleg penész jelenik meg rajta azonnal dobd el. Ne vásárolj, és ne használj olyan műanyag dobozokat, amelyek felfújódtak, vagy olyan konzervhúst, amely teteje púpos. Ezek árulkodó jelek és nagy valószínűséggel a benne tárolt élelem szavatossági ideje lejárt és romlott.

Ha okosan és tisztán mozogsz a konyhában, akkor minimálisra csökkentheted nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben az ételmérgezések kockázatát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek