HolotropikumHogyan akadályozzuk meg a fogszuvasodást otthon?

Hogyan akadályozzuk meg a fogszuvasodást otthon?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha akkora lyuk tátong valamelyik fogukon, hogy a fájdalom már elviselhetetlen. A legtöbb esetben a beteg fog még töméssel megmenthető, de sokszor annyira tönkrement állapotba kerül, hogy ki kell húzni.

fogszuvasodas

Itt is a megelőzés kulcsfontosságú, de a romlásnak indult fogainkért otthon is sokat tudunk még tenni.

A szuvasodás okai

Ez a betegség a fogak külső, de belső részeiben is kialakulhat, és ez legtöbbször az étkezéssel és a fogmosás hiányával hozható összefüggésbe. Sokan nem is veszik észre, hogy lyukadni kezdett a foguk, ameddig be nem ülnek a fogorvosi székbe. Az elfogyasztott ételek többsége idővel a szájban savas hatást eredményez, amely megbontja a fogzománc egyensúlyát. A megvékonyodott zománc idővel kilyukadhat, így beindul a fogromlás folyamata.

Leginkább az okozza a fogszuvasodást, hogy ásványi anyagokban szegény, de cukrokban gazdag ételeket fogyasztunk. Így, ha nem akarjuk sűrűn látogatni a fogorvosunkat, akkor figyeljünk oda a táplálkozásunkra, és olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek ásványi sókban gazdagok.

Ilyen például a kókuszolaj, az organikus ételeket tartalmazó étrend, olyan húsok, amelyeket természetes füvet legelő állatoktól származnak, nem pedig tápozott készítményeken nőttek fel, de ilyén még a zöldséges húsleves, a tenger gyümölcsei, a párolt zöldségek, vagy például a bio máj.

Kerülni kell azokat a termékeket, amelyeknek magas a phytic-sav szintjük, mivel ez megakadályozza az ásványi anyagok felszívódását. Ilyenek a legtöbb feldolgozott ételkészítmények.

Az ásványi anyagokban gazdag étrend segít ellenállóbbá tenni a fogazatot, ami a megfelelő emésztéshez is hozzájárul, mivel az ételek megrágása nagyon fontos, hogy a gyomorban és bélrendszerben a lehető legoptimálisabban végbe menjen a tápanyagok felhasználása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek