HolotropikumHogy hatnak a színek az emberi elmére?

Hogy hatnak a színek az emberi elmére?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy szürke világban a színes öltözködés vagy lakberendezés szinte nonkonformizmusnak számít. A színek hatnak lelkiállapotunkra, egészségünkre és memorizáló képességünkre is. És nem utolsó sorban akár egy üzleti tárgyalást is befolyásolhat vagy segít tudat alatt jó benyomást kelteni az esetleges munkáltatóban.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

A színeknek nem csak dekoratív és esztétikai szerepük van, hanem igen erős hatással vannak pszichénkre és érzelmeinkre, valamint arra, hogy hogyan fogjuk fel az információkat.

A kaliforniai Wagner Institute for Color Research néhány évtizede kezdte el kutatni a színek elmére gyakorolt hatásait, eredményeiket pedig szinte minden téren felhasználták. Például véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdezve azokról a szempontokról, ami alapján elvesznek egy terméket a polcról, kiderült, hogy a színnek több mint 50%-ban volt döntő szerepe, míg a tapintatnak 5,6%, a hangnak és illatnak pedig mindössze 1-1%.

„Valakinek valamilyen szín iránti szimpátiája információkat adhat annak személyiségéről”, állítja Amelia Dumitrescu pszioterapeuta (Integratív Pszichoterápia Romániai Intézete). „Amikor valamilyen színt választunk, belső állapotunk és élményeink vetülnek ki”.

Ha szeretnénk többet megtudni valakiről, esetleg potenciális üzlettársról, a színválasztások meglepő információkkal szolgálhatnak. Habár a színek érzékelése szubjektív, néhányuk hatásának mégis univerzális hatása van.

Piros: energiát, erőt, érzékiséget, szexualitást inspirál. Akik ezt a színt kedvelik, túláradó egójuk van, de ugyanakkor racionálisak is.

Sárga: boldog, életteli, néha félénk és érzékeny embereket jellemez. Megbízható emberek, irigylésre méltó fizikai- és mentális egészséget sugároznak. A sárga a féltékeny embereket is jellemzi. Ami a tudatot illeti, a sárga szín befolyásolja a koncentrációképességet, a reakciókészséget és az éberséget.

Narancssárga: egy érzéki szín, a piroshoz közel lévén pedig melegszívű embereket jellemez, akik jóságot és optimizmust sugároznak.

Rózsaszín: a fiatalság színe. Ha gyakran előfordul az öltözködésben, éretlenséget, gyermetegséget jelöl, a fiatalság iránti vágyat jelentheti. Ők gyakrabban küzdhetnek döntésképtelenséggel és gyötri a saját személyiségük.

Fehér: az egyszerűség, tisztaság, derültség színe. Azok, akik sok fehérrel vannak körülvéve, jó szándékúak, adakozók, ártatlanok és általában egyszerű életvitelűek. Nem szeretik a bonyodalmakat, nem keverednek botrányokba és legtöbbször emelt fővel zárnak egy-egy összetűzést. Diplomácia és tartás jellemzi őket. Ha egy iroda dekorálásánál túlzásba viszik, a fehér szín, a pupillákat szűkítve unalmasságot válthat ki.

Fekete: a rejtélyt és ismeretlent jelképezi, néha pedig a magányra való vágyat. Akik szeretik ezt a színt, általában nehezen kezelhetők de önfeláldozóak, és ugyanakkor konzervatívak. A szakértők nem ajánlják ezeknek a semleges színeknek a használatát munkakörnyezetben vagy otthon, mivel csökkenti a szellemi- és metabolikus aktivitást, depresszív és nyugtalan hangulatot generálva. Fiziológiai vonatkozásban a sötét lassítja az életfunkciókat, az ingerekre adott válaszreakciókat, csökkenti a pulzust.

Szürke: semlegességet és mesterkéltséget szimbolizál, ugyanúgy, mint a parancsoló fekete. Egy alkalmazónak tudnia kell, hogy aki a szürkét kedveli, tudat alatt az elhatárolódás, a bele nem avatkozás, a minden hatástól való elzárkózás vágyát táplálja.

Barna: egyensúlyt és hihetőséget sugall. Egy határozott, barátságos, két lábbal a földön élő embert jelöl.
Kék: egy tiszta, nyugtató szín. Ez a harcosok színe, azoké, akik valamilyen téren a tökéletességre törekednek. Néha befele forduló természetűek, akik a munkának szentelik magukat, főleg a kutatói területeken. Paradox módon a kék szín túlzott használata a belterek kialakításánál, depressziót idézhet elő.

Zöld: kivételes tónusú. A zöld kedvelők barátságosak, tökéletességre törekvők és hatalmaskodók.

Lila: a fantáziával, a kreativitással hozzák összefüggésbe. A királyságot jelképezi, vagy egy romantikával teli világot. A lila elutasítása az elkötelezettségtől való félelmet és tétovázást jelent.

  • Az ókori egyiptomiak és a kínaiak gyógyításra használták a színeket
  • A pirosat a test és lélek stimulálására használják, valamint a keringés javítására.
  • A sárga idegi stimulációra hasznos, és a szervezet tisztítására.
  • A narancssárgát a tüdő gyógyítására használják, valamint az energiaszint növelésére, mivel növeli a szívfrekvenciát. Ezen kívül elősegíti a gyomorsav termelődését.
  • A kéket fájdalomcsillapításra használják. Csökkenti a vérnyomást és a pulzust, szabályozza a légzést.
  • Az indigókék különböző árnyalatai rendbe hozza a bőrproblémákat, az ibolya pedig serkenti a szív-érrendszer- és tüdő aktivitását.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek