HolotropikumHíres neurológus: „Ha meg akarsz gyógyulni egy betegségből, optimizmus nélkül nem jutsz...

Híres neurológus: „Ha meg akarsz gyógyulni egy betegségből, optimizmus nélkül nem jutsz semmire”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dumitru Constantin Dulcan filozófia és metafizika témájú művek szerzője, elsősorban egy, a kommunizmus alatt cenzúrázott formában megjelent könyve miatt ismert, amelynek címe „Az anyag intelligenciája”. A könyvet a rendszerváltás után, kiegészítve újra megjelentette.

Dumitru Constantin Dulcan neurológus katonaorvos, emellett egyetemi tanár a bukaresti Titu Maiorescu egyetemen. Romániában és világszinten is elismert szakember.

A „Gondolkodás önmagunkkal való párbeszédben” nevű konferencián a professzor az elme és a lélek súlyos betegségeket gyógyító erejéről beszélt.

Ezt már olvastad? “Csodálkozunk, hogy daganatokkal van tele a testünk! Abból alakulnak ki, ahogy beszélünk, ahogy gondolkodunk, és ahogy élünk!

„Az értelmüktől függően, a gondolatok, érzelmek az agy különböző részein kerülnek feldolgozásra. Ha valakinek azt mondom – Szeretlek – a bal homloklebeny jobban átveszi az információt, mint a jobb. Fordított estben, ha az mondom – Gyűlöllek – ez az információ kettő-négyszer lassabban éri el a jobb homloklebenyt, mint a balt, mintha az agy visszautasítaná ezt a gondolatot. Ez igaz minden érzelemre, amit csak átélhetünk.

A pozitív gondolkodás szeretetet, együttérzést, empátiát, hitet, nyugalmat, megbocsátást, optimizmust jelent. A szeretetről tudjuk, hogy Jézus legfőbb parancsolata. De lehet, hogy mi már túl modernek vagyunk ahhoz, hogy azt mondjuk, szeretjük felebarátainkat. Mondjuk legalább azt: elfogadjuk embertársainkat. Jézus két új dolgot hozott, amit semmi más nagy tanító nem, ezért nekem ő messze a legnagyobb tanító a világon, mert ő az egyetlen, aki a szeretet és a megbocsátás parancsát hozta. A szeretet megbocsátást jelent. A haragtartás háborút, konfliktust és halált.

Ha például meg akarsz gyógyítani egy betegséget, optimizmus nélkül nem mész semmire. Lássuk, miért is olyan fontos ez.

Ezt már olvastad? Híres professzor: “Egyszer arra eszmélünk, hogy daganat van a testünkben, és csodálkozunk, hogy hogyan alakul ki!”

Biokémiai szempontból ezek az érzelmek mind a pozitív lelkiállapottal kapcsolatos hormonokká alakulnak: dopamin, endorfin, oxitocin. Ez utóbbit a bölcsesség és az erkölcs molekulájának is nevezzük.

Az oxitocin molekula befolyásolja az anya-gyerek kapcsolatot, mert mihelyst a gyerek megszületett, általánosan termelődni kezd, így az újszülött iránti szeretet intenzitása megnő. Az oxitocin megjelenik a párkapcsolatokban, barátságokban is. Embertársaink megértésében, a béke és csend állapotában az oxitocin az a hormon, ami közvetíti ezeket a dolgokat a szinapszisok szintjén, ami nagyon fontos. A pozitív gondolkodás megerősíti az immunrendszert, serkenti a neurogenézist, növeli az életenergiát és az élettartamot és egészségessé, széppé teszi a bőrt.

A stressz, a harag jelentősen csökkenti a neuronok számát, és később csak azt vesszük észre, hogy a saját nevünk sem tudjuk.

Az összes diktatórikus kormány félelmen keresztül uralkodik a népén. Mi az értelme vajon az állandóan keringő rossz híreknek? Megdrágul a villany, télen nagy hideg lesz és szél… Ki tanítja azt, hogy ilyen híreket közöljenek, honnan jön a parancs? A legtöbb ember a stressz miatt betegszik meg.

A negatív gondolkodás gyűlöletet, irigységet, kapzsiságot, kételkedést, pesszimizmust, depressziót, félelmet és haragot jelent. Ezek biokémiai szempontból stresszhormonokat jelentenek, noradrenalint és kortizolt. Mikor tesztoszteron is keveredik közéjük, az már erőszakot is jelenthet. Ezek a hormonok alapvetően is megtalálhatóak a szervezetben, de stresszhelyzetben a kiválasztásuk túlzott. A kortizol okozza a magas vérnyomást és magas pulzust. – mondja Dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek