KuriózumHíres emberek, akik mentális problémákkal küzdöttek

Híres emberek, akik mentális problémákkal küzdöttek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A történelem, a művészet, a mozi, a tudomány, a politika területén mind ismerünk hírességeket. Közülük néhányan komoly mentális zavarokkal küzdenek, vagy küzdöttek.

Angelina Jolie esetében a 90-es évek végén diagnosztizáltak borderline személyiségzavart, amikor öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok kínozták a színésznőt. Ugyancsak a borderline személyiségzavar tüneteit mutatta többek között Marilyn Monroe, Courtney Love, Amy Winehouse, Lindsay Lohan és Britney Spears is.

Az obszesszív-kompulzív zavarral (OCD) küzdő hírességek között megemlíthetjük Leonardo DiCapriot, aki arról mesélt, hogy nehezére esik az utcán nem belelépni minden rágógumi hagyta foltba, és arra is késztetést érez, hogy egymás után többször átsétáljon ugyanazon az ajtókereten.

Jessica Alba szorongani kezd, ha nem moshat kezet vagy hajat meghatározott számú alkalommal. David Beckham nem szereti a páratlan számokat, és nem bírja megállni, hogy át ne rendezze a bútorokat egy hotelszobában. Cameron Diaz mizofóbiás, vagyis retteg a piszoktól és a kórokozóktól, ezért a kézmosás nála is rögeszmés. Ugyancsak OCD-vel fordultak pszichológushoz a következő sztárok: Justin Timberlake, Billy Bob Thornton és Donald Trump.

Philip K. Dick amerikai író, akinek műveiből számos film készült: Szárnyas fejvadász, Különvélemény, Next – A holnap a múlté, A felejtés bére, Sorsügynökség, stb.  skizofréniában szenvedett, azt hitte, hogy titkosszolgálatok üldözik, valamint kábítószer- és alkoholfüggőségtől is szenvedett.

Vincent van Gogh festőről szintén azt feltételezik, hogy skizofrén vagy bipoláris lehetett. Ugyancsak híres, skizofréniával diagnosztizált betegek: Syd Barrett (a Pink Floyd alapítója), Jack Kerouac (amerikai író), Mary Todd Lincoln (Abraham Lincoln amerikai elnök felesége), Eduard Einstein (Albert Einstein fia) és Adèle Hugo (Victor Hugo lánya).

A bipoláris zavar, vagy mániás depresszió szintén több hírességnél előfordul. Jim Carrey, Kurt Cobain (a Nirvana énekese), Stephen Fry, Mel Gibson, Ernest Hemingway, Friedrich Nietzsche és Sinéad O’Connor énekesnő esetében is ezt a betegséget gyanították, vagy diagnosztizálták. Edgar Allan Poe amerikai költőről is azt gyanítják, hogy bipoláris zavarban szenvedett.

Axl Rose, a Guns N’ Roses frontembere szintén bipoláris zavarral küzd, akárcsak Catherine Zeta-Jones színésznő. A szakértők úgy gondolják, hogy Frank Sinatra is bipoláris lehetett.

Számos hírességnél diagnosztizáltak, vagy legalábbis feltételeztek nárcisztikus személyiségzavart is. Többek között Szaddám Huszein egykori diktátor, Alec Baldwin, Sharon Stone, William Shatner színészek, Pablo Picasso és Kanye West nevét is megemlíthetjük. Elvis Presley és Lee Harvey Oswald, John F. Kennedy amerikai elnök gyilkosa, esetében szintén ezt a betegséget feltételezik.

A híres nárcisztikus emberek sorába tartozik Marlon Brando, Eva Peron, Ted Bundy sorozatgyilkos, Marilyn Manson és Madonna. Ugyanakkor Adolf Hitlerről és Joszif Sztálinról is azt feltételezik, hogy nárcisztikus személyiségzavaruk lehetett.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek