HolotropikumHeimlich manőver: elsősegély fulladás esetén! Hogyan kell helyesen csinálni?

Heimlich manőver: elsősegély fulladás esetén! Hogyan kell helyesen csinálni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezt az elsősegély-nyújtási technikát mindenkinek ismernie kell, hiszen soha nem lehet tudni, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy használni is kelljen.

Fulladás esetén a bőr elkezd pirosodni, majd kékülni, és ilyenkor általában a jelenlévők elkezdenek pánikolni. Igyekezzünk megőrizni a lélekjelenlétünket, hogy szakszerű segítséget nyújtsunk baj esetén.

A fulladást a gégén vagy a légcsőn áthaladó légáramlás valamilyen elzáródása okozza. Ez leállítja a levegő áramlását a tüdőbe, gátolva az agy és más szervek oxigénellátottságát. Az azonnali beavatkozás elmulasztása végzetes lehet!

A fulladás fő okai

Legtöbb esetben egy nagyon ételdarab okozza, amely elakad a gégében vagy a légcsőben. Rágás közben ezért nem ajánlott beszélni. A műfogak is fokozhatják a fulladás kockázatát, mivel némileg megváltoztatják a szájüregben lévő ételek érzékelését, így megtörténhet, hogy nem lesz megfelelő mértékű a rágás.

Az étkezés közbeni vagy előtti alkoholfogyasztás nyugtatja az idegeket, így nem biztos, hogy felismerjük, ha nem rágtuk meg kellőképp az ételt.

Fulladást okozhat a túl gyors evés, a nevetés, vagy beszéd evés közben, de a járás is okozhat bajt.

Elsősegélynyújtási megoldások felnőttek számára fulladás esetén

A Heimlich manővert végző személy a fuldokló személy mögött áll, és átkarolja a derekát. Ha a fuldokló személy áll, akkor az egyik lábát tegye be az illető lábai közé, hogy jobban meg tudja támasztani, ha elvesztené az eszméletét. Helyezzük az öklünket, a hüvelykujjat kinyújtva a személy hasára a köldök fölé, de jóval a szegycsont alá. A másik kezünkkel fogjuk meg az öklünket. Ebben a pozícióban a hasüreg felnyomódik, és a lenyelt darab könnyen kiugrik. Gyermekek esetében kisebb nyomást kell gyakorolni.

Hogyan végezzük el a Heimlich-manővert saját magunkon?

Ha nincs senki a közelünkben, aki segíteni tudna, nyomjuk ököllel a rekeszizmot a borda a bordaív alatt és a köldök fölött.

Nyomjuk és közben húzzuk felfelé az öklünket, amíg a lenyelt darab felszínre nem kerül.

Ha nem tudjuk kézzel végrehajtani ezt a manővert, vagy nem működik, támaszkodjunk egy szilárd tárgyra, például székre vagy asztalra. Helyezzük a rekeszizmot a tárgy szélére, hogy az egyszerre tolja és megemelje. Enyhén mozogjunk előre-hátra a hatékonyság érdekében. Ismételjük meg ezeket a mozdulatokat, amíg el nem mozdul a légutakat elzáró darab.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek