HolotropikumHatástalanok? Egy tanulmány szerint a multivitaminok nem védik a szívet!

Hatástalanok? Egy tanulmány szerint a multivitaminok nem védik a szívet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság a különböző vitaminoknak nagyon nagy szelet jut a gyógyszergyártói részesedésből, igazi iparág épült ki a különböző táplálék- és nyomelemkiegészítőkre,sok multivitamint úgy adnak el, hogy azok képesek megelőzni a szívrohamot és a keringési betegségeket.

Hatástalanok? Egy tanulmány szerint a multivitaminok nem védik a szívet!

A Birmingham-i Alabama Egyetem kutatóinak vizsgálatából azonban más derült ki – számol be a hírről a The Daily Mail brit lap. E szerint a szakértők 12 éven keresztül 2 ezer személy életét kísérték figyelemmel, akik multivitaminokat szedtek, és amelyeknek semmilyen pozitív hatása nem volt a szív- és keringési rendszerre.

A tanulmány vezetője, Joonseok Kim professzor kijelentette, hogy sok ember azért szedte a multivitaminokat, mert azt gondolták, hogy ezáltal tesznek valamit az egészségükért, és közben nyugodtan dohányoztak, gyorséttermi ételeket ettek, tehát egészségtelenül éltek.

“Nagyon nehéz meggyőzni az embereket, hogy attól még, hogy vitaminokat szednek, nem élnek egészségesen, és nem járulnak hozzá a keringési betegségek megelőzéséhez. Ehhez hozzájárul az is, hogy a gyártók gyakran megtévesztő szlogeneket használnak” – nyilatkozta Kim doktor, hozzátéve azt, hogy az emberek többsége hajlamos a könnyű utat választani, és elhiszi, hogy ha bevesz egy tablettát, attól jobban lesz.

A szakember továbbá közölte, hogy e tanulmány révén reméli, hogy egyre többen fognak egyeztetni a családorvosukkal a vitaminok szedéséről, és arról, hogy az egészségmegőrzés szempontjából hatásosabb a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, valamint a mozgás.

“A vizsgálataink alapján kijelenthető, semmilyen konkrét tudományos bizonyítékot nem találtunk arra vonatkozóan, hogy a vitaminok hozzájárulnak a stroke, a szívroham vagy a keringési betegségek megelőzéséhez” – mondta Dr. Kim.

A szakember szerint 2024-re a globális vitaminiparág megközelítőleg 278 milliárd dolláros forgalmat fog lebonyolítani. Ez azért is lehetséges, mert a vitaminok gyártása során nincs szükség olyan szigorú szabályozásokra, ellenőrzésekre, és az is igaz, hogy a legtöbb vitaminkészítmény fogyasztása nem jár mellékhatással, egyéb ártalommal, így szinte zavartalanul virágozhat az üzlet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek