LélektárHa nem tudsz változtatni a helyzeten, változtass hozzáállásodon! - 5 tipp, hogyan...

Ha nem tudsz változtatni a helyzeten, változtass hozzáállásodon! – 5 tipp, hogyan csináld

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Néha egyszerűen lehetetlen változtatni a fizikai körülményeken, vagy legalábbis nem belátható időn belül, esetleg drasztikus fordulat nélkül – mégis boldogtalannak érzed magad. Nem találod a megfelelő állást, folyton belebotlasz egy rosszakaróba. Mit tehetnél ilyenkor?

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Változtass felfogásodon, vagy véleményeden a helyzettel kapcsolatban – ez pedig segít változtatni hozzáállásodon is.

Több mint 2000 évvel ezelőtt Epiktétosz, a görög filozófus így fogalmazott: „Az embereket nem a velük történő dolgok zavarják, hanem az azokkal kapcsolatos véleményeik és elveik. Mikor akadályoznak, zavarnak vagy bántanak minket, hadd ne mások hibáinak tulajdonítsuk ezeket, hanem önmagunkénak; vagyis saját elveinknek és véleményeinknek.”

A modern viselkedéstudomány pedig egyetért ezzel. Albert Ellis, aki a racionális érzelmi viselkedésterápia kifejlesztéséért lett híres, elmondta: az, ahogyan az emberek bizonyos dolgokra reagálnak, leginkább az események látásmódjától, és nem pedig maguktól az eseményektől függ.

Lássunk 5 tanácsot, hogyan lehet változtatni felfogásunkon és a dolgokhoz való hozzáállásunkon:

Valld be magadnak, hogy nem vagy boldog.

Semmin sem változtathatsz addig, amíg nem tudatosítod, hogy változtatni kell rajta. Ne szajkózd tovább, hogy bárcsak másképp alakultak volna a dolgok. Inkább irányítsd tudatosan az események és emberek által kiváltott gondolataidat és reakcióidat.

Tudd, hogy az optimizmus mindig egy lehetőség.

Senki sem született alapból jó vagy rossz hozzáállással. Ez olyasmi, amit személyes tapasztalataid alapján alakítasz ki. Nagyon kevés a reménytelenül menthetetlen helyzet – mindig próbálj valami pozitívumot találni a kihívó helyzetekben, és írd is le ezeket, hogy később is emlékezz rájuk.

Ezt már olvastad? A karma 12 törvénye, amely gyökeresen megváltoztathatja életed

Használj pozitív szavakat.

Egész nap használj olyan kijelentéseket, hogy „bizakodó vagyok”, vagy „majd találok rá megoldást”. A kimondott szavaknak óriási hatása van viselkedésedre és érzelmi állapotodra.

Lazíts pozitív kisugárzású emberek társaságában.

Próbáld körülvenni magad olyan barátokkal, akikből pozitív energiák áradnak. Figyeld meg, milyen szavakat használnak ők, miközben veled beszélnek. Meglátod, mennyire egyszerű rájönnöd arra, hogy pozitív vagy negatív hatással vannak-e rád.

Mondj egy napi bölcsességet.

Találj egy idézetet, egy aforizmát, ami sokat jelent számodra, és ismételd ezt minden reggel. A „valami jó fog ma velem történni” például pozitív irányú energiákkal tölt fel. Lehet, hogy kicsit „zenül” hangzik, de ez igazán egyszerű és hatásos módja a tudatalattid átalakításának – amit egyébként ősi és tudományos tanok egyaránt javasolnak.

Ezt már olvastad? Lehetséges, hogy életünket már születés előtt megtervezzük?

Ha tehát legközelebb feszült helyzetben találod magad, próbáld inkább moderálni hozzáállásodat. Lehet, hogy a helyzeten nem fogsz tudni változtatni, de egészen biztosan megválaszthatod a mentális és fizikai válaszodat. Ahogy pedig telik az idő, te magad is változásokat tapasztalhatsz magatartásodon.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek