HolotropikumHa nem tudsz éjszakánkét elaludni, a szakemberek most segítenek neked 5 hasznos...

Ha nem tudsz éjszakánkét elaludni, a szakemberek most segítenek neked 5 hasznos tanáccsal!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden éjszaka rád talál az inszomnia? Mikor tudod, hogy le kell feküdnöd, már rettegsz, hogy nem fogsz tudni elaludni? Ha a feltett kérdésekre igen a válasz, akkor sajnos alvászavarban, vagy inszomniában szenvedsz, amit komolyan kell venni, különben bajok származhatnak belőle.

Ha nem tudsz éjszakánkét elaludni, a szakemberek most segítenek neked 5 hasznos tanáccsal!
Fotó: jbsa.mil

Most megpróbálunk segíteni, hiszen a szakemberek 5 leghatásosabb tanácsát ismertetjük, csak hogy végre könnyen el tudj aludni!

1. Ne vigyél be a hálószobába semmilyen technikai eszközt

A hálóban nincs mit keresnie a tévének, a számítógépnek, táblagépnek, mobil, vagy vezetékes telefonnak. Elsősorban azért, mert a fényes kijelzők, képernyők becsapják az agyat, elhitetve vele, hogy nappal van, így még nincs ideje a lefekvésnek, emiatt kevesebb elalvást elősegítő hormon termelődik. A javaslat az, hogy elalvás előtt egy órával ne nézz tévét, ne internetezz, mert így könnyebben álomba tudsz szenderülni.

Anne-Marie Chang idegsebész elmondta, hogy a készülékek fényes, kékes színt kibocsátó képernyője csökkenti az elalvást szabályozó melatonin hormon termelődését, ezért nehezebben fog menni az elalvás. Ha olvasni szeretnél lefekvés előtt, válaszd inkább a hagyományos könyvet, mert ez kevésbé fog ártani a pihentető alvásnak, mint az e-könyv.

2. Csak semmi koffein, alkohol

A kávéban, energiaitalokban lévő koffein nem az elalvás barátja, ahogy az alkohol sem biztosít nyugodt alvást. Noha a kutatások alapján az ittas személyek gyorsan elalszanak, viszont pár óra múlva nagy az esély, hogy felébrednek, és már nem tudnak vissza aludni. Dr. Matthew Walker, a kaliforniai Berkeley Egyetem orvosa szerint az alkohol egy időre leblokkolja az agyat, ami tulajdonképpen nem tekinthető igaz alvásnak, főként, mert ilyen esetben az ittas személy csak rövid ideig tartózkodik a REM-fázisban.

3. Ne maradj az ágyban, ha nem tudsz elaludni

20 percnél több időt nem tölts az ágyban, ha nem tudsz elaludni. Dr. Walker szerint ezt a szabályt azért fontos betartanod, mert ha minden éjszaka félórát, egy órát fekszel az ágyon, a mennyezetet bámulva, akkor az agyad összekapcsolja a dolgokat, és megszokja azt, hogy az ágyban fekvés egyenlő az ébrenléttel. Ezért ha nem tudsz aludni, kelj fel, menj át a másik szobába, konyhába, olvass valamit, vagy akár tornázhatsz is, a lényeg, hogy valami egészen mást csinálj, így terelve el az agyad figyelmét az álmatlanságról. Ha kicsit kizökkentetted magad, és az agyadat, menj vissza az ágyba.

Ezt már olvastad? Álmatlanság, fejfájás és alacsony energiaszint – ezeknek a vitaminoknak a hiányát jelzik!

4. Minden este azonos időben feküdj le

Még hétvégén is, mert így az agyadat hozzászoktatod, hogy este 10 kor elérkezett az alvás ideje. Sam J. Sugar, a Pritikin Longevity Center and Spa igazgatója szerint a szokás valóban nagy úr, ezért érdemes az elalvással kapcsolatban is egy jó szokást kialakítani, ami azt jelenti, hogy ugyanabban az időben kell lefeküdni.

5. Ne fűts nagyon be a hálóba

A nyugodt alváshoz szükséges a nem túl meleg helyiség, hiszen alvás közben a test is enyhén lehűl, ezért a nagy meleg árt a pihentető alvásnak. Elég 18-21 fokra feltekerned a hőszabályzót, mert ilyen hőmérsékletben könnyen el tudsz majd aludni.

Ezt már olvastad? Álmatlanságban szenvedsz? Akkor ezeket a dolgokat NE tedd elalvás előtt!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek