KuriózumHa neked is nehezen ment a szorzótábla, ezt a módszert mutasd meg...

Ha neked is nehezen ment a szorzótábla, ezt a módszert mutasd meg a gyerekednek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan te is emlékszel arra, hogy milyen nehéz volt a szorzótáblát megtanulni. Még akkor is, ha jó tanuló voltál, eltöltöttél a magolással egy pár unalmas délutánt. Ha nem szeretnéd, hogy a gyereked is a szorzótáblától szenvedjen, mutasd meg neki az alábbi, könnyen elsajátítható módszert.

Pitagorasz híres táblázatának segítségével sokkal könnyebb lesz megtanulni a szorzótáblát!

A táblázat 10 sorból és 10 oszlopból áll, az első sor és az első oszlop 1-9 között van számozva. A többi kocka pedig a szorzások összegeit tartalmazza. A szorzási eredményt a sorok és az oszlopok keresztmetszete adja ki.

Például, ha kiválasztjuk a 6-ost az első oszlopból, majd a első sorból a 8-ast, és megnézzük a keresztmetszetüket, akkor szembe találjuk magunkat a 48-cal.

Ezzel a módszerrel nem csak a szorzótáblát tanulja meg a gyerek, hanem az is világossá válik számára, hogy a szorzó és a szorzandó nyugodtan felcserélhető, hiszen ugyanazt az eredményt kapjuk.

A táblázat szimmetriájának, a sorok és az oszlopok felépítésének köszönhetően fejlődik a gyerek logikája és racionális gondolkodása.

Az alábbi képen látható, hogy a kijelölt rész 15 cellát tartalmaz, és egyenlő a sorok meg az oszlopok szorzatával, vagyis 3 szorozva 5-el = 15.

Ez a különleges módszer nagy segítség lehet abban, hogy a gyerek megszeresse a számok világát, és érdekesebbnek találja a szorzótáblát. Csak egyszer kell ráérezzen a logikára, és utána minden sokkal könnyebben megy.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek