Ha fásult, unott vagy a múltban élsz, ha aggódsz, akkor a jövőben! De ha nyugodt és kiegyensúlyozott vagy, a jelenben éled életed!

Ha fásult, unott vagy a múltban élsz, ha aggódsz, akkor a jövőben! De ha nyugodt és kiegyensúlyozott vagy, a jelenben éled életed!

buddha

Volt idő, mikor Buddha gyalog sétált egyik tanítványával a városban. Egyszer elérkeztek egy tóhoz, majd Buddha így szólt: – Megszomjaztam, kérlek hozz nekem a tóból vizet.

A tanítvány közelebb ment a tóhoz, de látta, hogy emberek mossák benne szennyes ruháikat, és az imént gázolt bele egy férfi a vízbe, alaposan felzavarva a szomjúságoltót.

A tanítvány nem tudta, hogy mit tegyen. “Hogy vigyek ilyen zavaros vizet Buddhának?” – tette fel a kérdést magában. Végül visszament mesteréhez és közölte:

– Mester, a víz zavaros, nem ihat belőle.

Fél óra múlva Buddha ismét megkérte tanítványát, hogy menjen vissza a tóhoz, és hozzon vizet neki. Mikor a fiatal odaért, a víz kristálytisztának tűnt, nem volt felzavarva. Megmerítette a bögrét, majd visszament Buddhához, aki megnézte a vizet, majd a tanítványához fordult.

– Látod, sikerült tiszta vizet hoznod nekem, mert kivártad, míg leülepedett az iszap a tó aljára. Így működik az elménk is, mikor valami, vagy valaki felkavar, felidegesít, türelmesnek kell lennünk, a dolgok idővel mindig a helyükre kerülnek.

Tanulság: Legyünk mindig, mindenkivel türelmesek, mert csak így tudjunk normálisan, nyugodt körülmények között rendezni a problémákat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top