KuriózumHa a következő 10 jel bármelyikét tapasztalod, érzelmi bántalmazás áldozata vagy!

Ha a következő 10 jel bármelyikét tapasztalod, érzelmi bántalmazás áldozata vagy!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A bántalmazás nem mindig hagy fizikai nyomot. Ha egy érzelmileg bántalmazó, nárcisztikus személyiséggel van dolgod, aki lealacsonyít és irányítani próbál téged, valószínűleg megtéveszt a hazugságaival és alakoskodó viselkedésével, így nem biztos, hogy tudod, kivel állsz szemben. Ha mégis megkérdőjelezed a viselkedését, sokszor azt gondolod, hogy túlreagálod a helyzetet, vagy képzelődsz – ahogy azt ő is megpróbálja elhitetni veled.

Ne feledd, hogy nemcsak egy párkapcsolatban fordulhat elő érzelmi bántalmazás, de barátságokban, családi és munkahelyi kapcsolatokban egyaránt, és a nők ugyanúgy lehetnek bántalmazók, mint a férfiak.

A bántalmazó célja, hogy befolyásolja és irányítsa áldozata érzelmeit, objektív gondolkodását és viselkedését normálisnak álcázott, de valójában egyértelműen rosszindulatú és alattomos cselekedetekkel.

A bántalmazó fél módszeresen csorbítja az önbizalmadat, az önérzetedet és az önértékelésedet finom célzásokkal, felesleges hazugsággal, vádaskodással és tagadással. A félelem, a megfélemlítés, az instabilitás és a kiszámíthatatlanság légkörét használja eszközként. Megtévesztésével, szarkazmusával és bántalmazásával folyamatosan a peremre taszít téged, amíg dühödben ki nem törsz, és akkor te leszel a „rossz”, aki megadja neki a kifogást, amire szüksége van ahhoz, hogy igazolja bántó viselkedését.

Ha az alábbi dolgok bármelyikét tapasztalod, akkor érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vagy.

1. Vádaskodás és hibáztatás

Rád hárítja a felelősséget a kapcsolatotok problémái miatt. Olyasmiket mond, mint például: „Ez is a te hibád.” „Miért nem emlékeztettél rá?” „Semmi, amit teszek, nem elég jó neked.” Ezek azonban valójában csak ügyes kifogások, amikkel a bántalmazó fél igazolni próbálja a viselkedését.

2. A hallgatásával vagy a szeretete megvonásával büntet

Nem hajlandó meghallgatni, figyelmen kívül hagyja a kérdéseidet, nem veszi fel veled a szemkontaktust és a hallgatásával büntet téged. Előfordulhat, hogy nem hajlandó elmondani, hová megy, és mikor jön vissza, vagy megvonja tőled a jóváhagyását, az elismerését és a szeretetét, miközben nem hajlandó megosztani veled a gondolatait és az érzéseit, hogy lealacsonyítson és irányítson ezáltal.

3. Blokkolás és elterelés

Úgy irányítja a beszélgetést, hogy nem hajlandó megvitatni egy témát, vagy megszakítja a beszélgetést. Kiforgatja a szavaidat, tévét néz, vagy kisétál a szobából, miközben beszélsz hozzá. Olyan módon kritizál téged, ami védekezésre késztet, és így szem elől téveszted az eredeti beszélgetést.

4. Folyamatosan ellentmond neked

Helyteleníti és gondolataidat vagy szembehelyezkedik a felfogásoddal. Bármit is mondasz, ellentmond neked, csak azért, hogy frusztráljon és gyengítse az ellenállásodat.

5. Mindent tagad és elbizonytalanít téged

Azt mondja neked, hogy túlérzékeny vagy, csak képzelődsz, vagy egyszerűen nem tudod, hogy kell boldognak lenni. Elferdíti az igazságot, és ezzel eléri, hogy elveszítsd a bizalmat a saját megítélésedben.

6. Becsmérlő humor

A verbális bántalmazást gyakran viccnek álcázza a bántalmazó fél. Gúnyolódik rajtad, nevetségessé tesz és megaláz a külsődre, személyiségedre, képességeidre tett szarkasztikus megjegyzésekkel. A barátaid és a családod előtt gúnyolódik rajtad, mert tudja, hogy kerülni fogod a nyílt konfrontációt. Ha mégis rászólnál, azt mondja, hogy túlérzékeny vagy, és nem érted a viccet.

7. Elhiteti veled, hogy képzelődsz

A torzítás, a hibáztatás, az elhallgatás és a tagadás kombinációját használja, hogy összezavarjon, és az őrület határára sodorjon. Tagadja az igazságot, és kiforgatja a szavaidat, védekező állásba kényszerítve téged. Azt akarja, hogy megkérdőjelezd önmagadat, és kételkedj a valóságról alkotott nézeteidben, valamint az érvelési képességeidben.

8. Ítélkezik és kritizál

Keményen és igazságtalanul kritizál téged, de mindezt „építő kritikának” tünteti fel. Ha kifogásolod, azt mondja, hogy csak segíteni próbál, pedig csak az a célja, hogy észszerűtlennek és bűnösnek érezd magad.

9. Aláássa az önbecsülésedet

Megszegi az ígéreteit, és nem tartja magát az egyezségekhez. Ugyanakkor lekicsinyli a te erőfeszítéseidet, érdeklődéseidet, hobbijaidat, eredményeidet és aggodalmaidat. Ha javasolsz valamit, az soha nem elég jó neki, mindig talál benne valami kivetnivalót.

10. Úgy tesz, mintha megfeledkezne dolgokról

Véletlenül valahogy mindig „elfelejti” a számodra fontos dolgokat, például, ha megkéred valamire. Ezzel azt üzeni, hogy ő irányítja az idődet és az életedet.

A bántalmazó viselkedés nem mindig verbális, és a testbeszéd, a gesztusok is árulkodóak lehetnek – például, ha nem hajlandó rád nézni, unottan keresztbe fonja a karját, vagy helytelenítően forgatja a szemét, miközben beszélsz hozzá, stb.

Az érzelmi bántalmazás jeleinek felismerése segíthet, hogy megvédd magadat és a szeretteidet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek