KuriózumHa gyerekként érzelmi bántalmazás áldozata voltál, felnőttként nagy valószínűséggel te is megteszed...

Ha gyerekként érzelmi bántalmazás áldozata voltál, felnőttként nagy valószínűséggel te is megteszed ezeket a dolgokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyermekkorunk jelentős hatással van a személyiségünkre, még felnőttkorban is. A gyerekként átélt érzelmi tapasztalatok képezik az alapot, amire építkezni kezdhetünk, és ezek a tapasztalatok alapozzák meg az önképünket is.

Aki gyermekkorában érzelmi bántalmazáson ment keresztül, másképp fog cselekedni, mint az, aki nem tapasztalt hasonlót. A kár olyan nagy lehet, hogy a bántalmazott személy egyáltalán nem lesz képes egészséges, jelentőségteljes kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Ha gyerekkorodban érzelmi bántalmazás áldozata voltál, felnőttként nagy valószínűséggel te is megteszed ezeket a dolgokat

Természetes emberi reakció, hogy elnyomunk bizonyos traumatikus emlékeket, és sokszor nem is vagyunk vele tisztában, milyen viselkedésmódok áldozatai vagyunk. Ettől függetlenül azok az emberek, akik gyermekkorban érzelmi bántalmazáson mentek keresztül, nagy valószínűséggel tapasztalhatják a következő gyakori tüneteket:

Magadban tartod a dühödet

Azok az emberek, akik a múltban érzelmi bántalmazás áldozatai voltak, gyakran nem tudják kezelni az olyan intenzív érzéseket, mint a harag, vagy a szomorúság. Nem tudják egészséges módon megoldani és kezelni ezeket az érzéseket, ezért elnyomják magukban, amíg elkerülhetetlenül túlcsordul.

Nem állsz ki magadért

Azok, akik gyerekkorukben érzelmi bántalmazáson estek át, felnőttként kevés önbizalommal rendelkeznek, és nehezen állnak ki magukért. Félnek kifejezni a véleményüket, és minden áron kerülik a konfliktust.

Folyton mások kedvében akarsz járni

Ha úgy nőttél fel, hogy féltél, hogy csalódást okozol valakinek, vagy esetleg feldühíted, valószínűleg mindent megteszel annak érdekében, hogy mindenkinek a kedvében járj, még akkor is, ha ehhez a saját kényelmedet kell feláldoznod.

Szorongással vagy depresszióval küzdesz

Ha folyamatosan elnyomod magadban az érzéseidet, az szorongáshoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet, annak ellenére, hogy nem is biztos, hogy tisztában vagy a szorongás eredeti forrásával.

Túlságosan félénk és visszahúzódó vagy

Azok, akik érzelmi bántalmazáson estek át, megszokták, hogy inkább elhallgatják a véleményüket, nehogy megsértsék a tekintélyparancsoló személyt, ezért gyakran úgy nőnek fel, hogy nehezen tudnak másokhoz fordulni, és új kapcsolatokat kialakítani.

Önmagadat hibáztatod

Az érzelmileg bántalmazott emberek hajlamosak állandóan hibát találni magukban, és mindig félnek attól, hogy hibát követhetnek el, még akkor is, amikor igazuk van. Ez megakadályozhatja őket abban is, hogy kockázatot vállaljanak, és arra törekedjenek, hogy elérjék azt, amit valójában szeretnének.

Bántalmazod saját magadat

A bántalmazott emberek gyakran alkalmazzák saját magukra ugyanazt a beszédmódot, amivel a bántalmazó fél is él. Még ha az illető ki is lép az életükből, ők maguk folytatják a kritikát, ott ahol az abbamaradt.

Mások jóváhagyására szorulsz

Ha hosszabb ideig bántalmaztak érzelmileg, folyamatosan meg akarsz győződni róla, hogy jól csinálod a dolgokat. A saját jóváhagyásod nem elég, hiszen úgy érzed, semmi nem elég, amit te csinálsz, ezért mások jóváhagyását keresed.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek