Kuriózum7 kegyetlen módszer, ahogy egy nárcisztikus személy játszik az érzéseiddel

7 kegyetlen módszer, ahogy egy nárcisztikus személy játszik az érzéseiddel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy nárcisztikus emberrel barátságban vagy bármilyen kapcsolatban lenni traumatikus élmény, ami még a legerősebb embert is képes megtörni. Ez azért van, mert nagyszerűen értenek ahhoz, hogy felhasználják ellened a bizonytalanságaidat. Addig manipulálnak érzelmileg, felülírva a gondolataidat és emlékeidet is, amíg végül már te sem ismersz önmagadra, és teljes mértékben ki vagy szolgáltatva nekik.

7 kegyetlen módszer, ahogy egy nárcisztikus személy játszik az érzéseiddel

1. Érzelmileg manipulálnak és elérik, hogy kételkedj magadban

A nárcisztikus emberek mindig megtalálják a módját annak, hogy úgy tüntessék fel a dolgokat, mintha azok csak a te képzeleted szüleményei lennének, ezáltal elérve, hogy kételkedj a saját emlékeidben és érzéseidben is. Képesek nyíltan letagadni olyan dolgokat, amiket nyilvánvalóan kimondtak, vagy megtettek, és elhitetik veled, hogy csak te találtad ki az egészet. Szinte lehetetlen bármiért is felelősségre vonni őket.

2. Elárasztanak a szeretetükkel

A nárcisztikus személyek a kapcsolat kezdetén gyakran elárasztanak a szeretetükkel és a figyelmükkel, és bár azt hiheted, hogy ez csak a nagylelkűségük jele, valójában így csalogatnak be a csapdájukba. Amikor aztán már biztosak benne, hogy a markukban vagy, megváltozik a viselkedésük.

Ezt a viselkedésformát nehéz lehet észrevenni, hiszen mindannyian szeretetre és figyelemre vágyunk, a nárcisztikus személyek pedig pontosan tudják ezt, és vissza is élnek vele.

3. Háromszögelés

A háromszögelés (angolul triangulation) egy rendkívül erős manipulációs és kontrolláló technika, amit a nárcisztikus emberek alkalmaznak. Lényegében arról van szó, amikor egy harmadik (valódi vagy kitalált) személyt vonnak be, hogy féltékenységet, feszültséget vagy versenyhelyzetet teremtsenek.

Néhány példa arra, hogy nézhet ez ki a gyakorlatban:

  • Egy harmadik fél bemutatása: Gyakran megemlíthetik, hogy mennyire vonzó vagy megértő egy munkatársuk, aminek hatására fenyegetve érzed magad.
  • Másokkal való összehasonlítás: Gyakran előfordulhat, hogy kedvezőtlenül hasonlítanak össze téged más emberekkel, például volt partnerekkel, barátokkal vagy kollégákkal.
  • Mások felhasználása üzenetek továbbítására: Ahelyett, hogy közvetlenül kommunikálna, a nárcisztikus ember a barátokat, családtagokat vagy akár a gyerekeit is felhasználhatja arra, hogy üzeneteket közvetítsen. Ez zavart és félreértést kelthet.
  • Az emberek kijátszása egymás ellen: Előfordulhat, hogy különböző embereknek különböző történeteket vagy az események különböző verzióit meséli el, ami miatt ezek az egyének konfliktusba kerülnek egymással. Ez lehet egy taktika, hogy elterelje a figyelmet a saját viselkedéséről.

Mindezen stratégiák célja nem más, minthogy kevesebbnek érzed magadat, és a nárcisztikus ember pontosan ezt akarja. Ha már megtörte a lelkedet, sokkal könnyebb manipulálni és irányítani téged.

4. Folyton kritizálnak és lekicsinyelnek

A nárcisztikus ember folyamatosan azt érezteti veled, hogy nem vagy elég jó – legyen szó bármiről a vezetéstől kezdve a főzésig – és fokozatosan lerombolja az önbecsülésedet. De ezt általában nem nyilvánvaló módon teszi, hanem apró, szinte mellékes megjegyzésekkel, amiket néha egyenesen bóknak álcáz, pedig valójában egyáltalán nem azok. Folyton próbálsz jobban teljesíteni, mert szeretnéd kivívni az elismerését, de semmi nem elég jó, amit mondasz, vagy teszel.

De mivel ez a kritika sokszor alattomos módon nyilvánul meg, nehéz lehet felismerni, mielőtt a nárcisztikus személy elérné, amit akar, és teljesen elbizonytalanítana. Ebből az önbizalomhiányból pedig sokszor akár évekig tarthat felállni.

5. Visszatartják a szeretetet vagy a kommunikációt

Egy másik kegyetlen módja annak, ahogy egy nárcisztikus ember játszik az érzéseiddel, az, ha visszatartja tőled a szeretetét és nem hajlandó kommunikálni veled.

Ha például összevesztek egy jelentéktelen apróságon, te megpróbálod megoldani a helyzetet és helyreállítani a békét, ő azonban nem hajlandó erre, és egyszerűen tudomást sem hajlandó venni rólad, nemhogy megbeszélni a történteket.

Ilyenkor azon gondolkozol, vajon meddig tarthat ez a hideg csend, és eltűnődsz azon, vajon tényleg olyan rossz dolgot műveltél-e, amivel kiérdemelted volna ezt. Pontosan ez az, amit a nárcisztikus személy akar – eléri, hogy önmagadat hibáztasd, miközben ő irányítja a narratívát, és ő döntheti el, mikor békültök ki. Lényegében azt akarja, hogy tehetetlennek és reményvesztettnek érezd magadat.

6. Az áldozat szerepében tüntetik fel magukat

Észrevetted már, hogy a nárcisztikus személy soha, semmiért nem vállalja a felelősséget? Szerintük az egész világ ellenük van, téged is beleértve. Bármilyen nézeteltérés merüljön is fel, mindig megtalálják a módját, hogy az áldozat szerepében tüntessék fel magukat, még akkor is, ha ők robbantották ki a vitát, vagy okozták a kellemetlen helyzetet, amibe belekerültetek.

A nárcisztikus személy azért játssza az áldozatot, mert tudja, hogy ez a legkönnyebb módja annak, hogy elnyerje mások együttérzését. Ugyanakkor így elkerülheti a felelősségvállalást.

De, ami a legfontosabb, ezzel megszerzi az irányítást bármilyen helyzetben. Amikor ugyanis áldozatnak állítja be magát, a másik fél rosszul érzi magát, bűntudata lesz, és minden megtesz annak érdekében, hogy a kedvében járjon. Ez a stratégia olyan jól működik, hogy nem vesszük észre, valójában soha nem ő volt az áldozat, hanem mi magunk.

7. Kivetítik rád a saját érzéseiket

A nárcisztikus személy gyakran kivetíti az érzéseit másokra. Ha például boldogtalan a saját életében, hajlamos mindenben hibát találni a te életedben, vagy, ha hűtlen hozzád, előfordulhat, hogy védekezésképpen téged vádol hűtlenséggel. Így nem kell foglalkoznia a saját érzéseivel, és lényegében rád hárítja azokat.

Hogy védd meg az érzelmeidet egy nárcisztikus személytől?

Ha valaki, akivel kapcsolatban vagy szélsőségesen nárcisztikus, a legjobb, ha megszakítod vele a kapcsolatot, de ez nem minden esetben lehetséges. Mindenesetre vannak bizonyos lépések, amiket megtehetsz, hogy megvédd magadat az érzelmi manipulációtól.

• Húzd meg a határokat, és ragaszkodj ezek betartásához. Ne feledd, a nárcisztikus emberek mindig feszegetni fogják ezeket a határokat, ezért határozottnak és következetesnek kell lenned.

• Távolodj el az illetőtől érzelmileg és fizikailag, amennyire lehetséges.

• Olvass utána a dolgoknak, és tanulj meg többet a nárcisztikus személyiségzavarról, hogy könnyebben észrevedd és megelőzd az érzelmi manipulációt.

• Gyakorold az öngondoskodást: ha jól érzed magadat a bőrödben és erős az önbizalmad, sokkal nehezebben tudnak manipulálni érzelmileg.

• Keress támogatást: akár barátok, akár egy szakértő segítségét kéred, rendkívül fontos, hogy körülvedd magadat olyan emberekkel, akik támogatnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek