Ha 0-ás vércsoporttal rendelkezel, akkor ezt a 8 dolgot tudnod kell!

Az 1900-as évek első évtizedében, az osztrák származású orvos, Karl Landsteiner, az emberi vért négy jól ismert típusba sorolta.

Ha 0-ás vércsoporttal rendelkezel, akkor ezt a 8 dolgot tudnod kell!

Nem titok, hogy a vértípusunk ismerete mennyire fontos lehet vészhelyzetekben, mert a vér egyeztetése elengedhetetlen a biztonságos transzfúzióhoz. Úgy tűnik azonban, hogy emellett, a vér tulajdonságai befolyásolhatják egészségünket, és ahogyan egyesek hiszik, anyagi jólétünkre és személyiségünkre is hatással lehetnek.

1. Hogyan határozták meg az egyes vércsoportokat?

A vércsoportokat olyan antigének jelenlétének vagy hiányának megfelelően osztályozzák, amelyek immunválaszt indukálhatnak, ha idegen hatások érik a szervezetünket. Ezek az antigének a nem megfelelő transzfúzió során megtámadhatják a páciens immunrendszerét. Ezért fontos, hogy ismerjük a vér típusát, és tisztában legyünk a vértípus egyezés fontosságával.

2. A 0 vércsoport jellemzői

Négy vércsoportot különböztetünk meg, melyek függnek az A és B elnevezésű antigének jelenlététől vagy hiányától a vörösvérsejtek felületén. Az A és B antigéneken kívül, az Rh faktor is befolyásoló tényező, amely jelen lehet vagy hiányozhat. Összesen 8 vérfajta létezik: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + és AB-. A O típusú vér esetében, sem A, sem B antigén nincs a vörösvérsejtekben, de a plazmában jelen van az A és B antitest. A O + típus a leggyakoribb vérfajta, amely a különböző etnikai és faji csoportok 37%-nak az 53%-át teszi ki.

3. Az O típusú vérrel rendelkező emberek egyetemes donoroknak számítanak

A O + vértípussal rendelkező emberek adományozhatják vérüket mind a 4 csoportba, de csak azoknak, akiknek pozitív RH (O +, A +, B +, AB +) alcsoportja van. A O típusú vörös vérsejtek mind a 8 alcsoportban alkalmazhatóak, tehát ez egy univerzális vérfajta, amelyre mindig szükség van a vészhelyzetben történő transzfúziókhoz. Ezt a vértípust használják a vészhelyzetben történő átömlesztésre a páciens életének megmentése érdekében, továbbá ugyancsak a O vértípus a legbiztonságosabb olyan újszülöttek számára, akiknek az immunrendszere alulfejlett.

4. A 0 vértípus csak 0 vértípustól fogadhat el vért

Az O + vérrel rendelkező emberek vért kaphatnak mindkét, azaz O + és O- típusú személytől, míg az O-típusú vérrel rendelkezők csak azonos típusú, azaz O-típusú vért kaphatnak. Vészhelyzet esetén, ha az O- típusból nincs kellő mennyiség, akkor helyettesíthető az O + típusú vérrel.

5. Egészségügyi kockázatok

A tudósok szerint a vér biokémiai összetétele meghatározza egészségünket. Annak ellenére, hogy a vércsoportok egészségre gyakorolt hatásának tanulmányozása még folyamatban van, vannak elméletek, a különböző vércsoportú emberek egészségügyi kockázatára és előnyeire vonatkozóan. Különösen úgy vélik, hogy az O vércsoport érzékenyebb lehet bizonyos bakteriális és vírusfertőzésekre, mint más vércsoportok, beleértve olyan súlyos eseteket, mint a pestis, a kolera, a mumpsz és a tuberkulózis. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a B típusú vérrel rendelkezők esetében a duodenális fekélyek előfordulási gyakorisága 35%-os, az A, B és AB vércsoporttal szemben.

6. Az egészségügyi állapotra gyakorolt előnyei

A O típusú vérrel rendelkezők esetében a legalacsonyabb a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata, az A, B és AB vércsoportba tartozó személyekkel szemben. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nem O vércsoportú egyedeknek 25% -al nagyobb a kockázat a hasnyálmirigy-rák kialakulására, továbbá az O típusú vérrel rendelkezők számára kisebb a kockázat a keringési rendellenességek kialakulására.

7. A különböző diéták és a O vércsoport

Talán mindannyian hallottunk már az úgynevezett “vércsoport szerinti étrendről”, amely szerint, bizonyos, a vércsoportunknak megfelelő élelmiszerek elfogyasztása segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Különleges népszerűsége ellenére, a vércsoport szerinti étrend nem rendelkezik tudományos bizonyítékokkal. A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy egy személyre szabott étrendet kell követni, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot.

8. A 0 vértípus és a személyiség közötti összefüggés

A vértípus hatása az emberek személyes vonásaira nagyon megkérdőjelezhető, de ez az elmélet igen népszerű néhány országban, különösen Japánban. A japánok azt gondolják, hogy az O vértípusú emberek nagylelkűek, szenvedélyesek, társaságkedvelők és pénzügyileg sikeresek, és a legszebb romantikus kapcsolat egy O és egy A vértípusú ember között lehetséges.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Top