Biztosan nem ismeretlen számodra az izomgörcs, hiszen előjöhet a hosszas állástól, üléstől, a kényelmetlen alvástól, vagy egy megerőltető edzéstől is akár. Van, amikor az izomgörcs komolyabb egészségügyi problémát jelez!

Ha az alábbi tüneteket észleled, akkor az izomgörcs nem csak egy egyszerű görcs, hanem egy másik betegség tünete is lehet akár.

1. Ha megkeseríti az egész napod

Nem akar elmúlni, az egész napod elviselhetetlenné válik az erős görcs miatt. Nem tudsz aludni, koncentrálni, járni, és hátráltat a hétköznapi munkádban is. Normális esetben az izomgörcs nem tart egy óránál hosszabb ideig, ha viszont ennél többet tart akkor azt jelenti, hogy keringési vagy visszeres problémáid vannak, vagy becsípődött egy ideg.

2. Más tünetegyüttesek is kísérik az izomgörcsöt

Az izomgörcs általában lokális, nem változtatja a helyét. Ha átterjed más területekre is, az nem túl jól jel, főleg, ha az alábbi tünetek is társulnak hozzá:

  • duzzanat;
  • kipirosodás;
  • kiütések;
  • bőrelszíneződés;

3. A fájdalom helye specifikus

Az izomgörcs, fájdalom helyéből gyakran következtetni lehet, hogy melyik szervvel, testrésszel vannak problémák. Előfordulhat, hogy bizonyos megterhelő testmozgások miatt csak a test egyik oldalán jelentkezik, de az is megtörténhet, hogy a végtagok mindkét oldalán zsibbadni kezdenek. Ha nem erőltetődtek meg az izmok, megtörténhet, hogy fertőzés, vagy izomhúzódás okozza a zsibbadást. Az öndiagnózis helyett mindenképp konzultálni kell egy szakemberrel.

4. Merev és zsibbadó végtagok

Ez leginkább az 50 év feletti személyekre jellemző, ami az izmok kötöttsége miatt alakul ki, de csontritkulás és reuma is kiválthatja a zsibbadást.

5. Láz, hidegrázás

Ha az izomgörcs lázzal, hidegrázással, hányingerrel, fejfájással, hányással társul, mindenképp fel kell keresni egy szakembert. Izomgörcs társulhat az alábbi betegségekhez: influenza, Lyme-kór, ételmérgezés, különböző fertőzések, dehidratáció.

6. Ha nem akar múlni a fájdalom

Ha nem múlik el 7-10 napon belül a fájdalom, sőt erősödni kezd, vagy kiterjed az eredetitől eltérő más területekre is, akkor mindenképp fel kell keresni egy orvost.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.