KuriózumFüggőségek, amelyeket talán észre sem vettél, de az egész életedre hatással vannak

Függőségek, amelyeket talán észre sem vettél, de az egész életedre hatással vannak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Már maga a függőség szó is azt feltételezi, hogy kapcsolódunk valamihez vagy valakihez, és bizonyos értelemben alárendeltségi viszonyt feltételez, így az önmagunkkal szembeni autoritás és a szabadság hiányát is jelenti.

Ha függőségekre gondolunk, az agyunk ezt a kifejezést általában a dohányzással, az alkohollal, a drogokkal vagy a szerencsejátékkal asszociálja, de nemcsak ezek a rossz szokások jelentenek akadályt hosszú távú fejlődésünkre nézve.

Az alábbi 4 függőség fenekestül felforgathatja az életedet!

1. Párkapcsolattól/házasságtól való függőség

Az iránt a személy iránti mély szeretet és csodálat, akivel úgy döntesz, hogy életed hátralévő részét együtt töltöd, arra késztethet, hogy túllépj a személyes korlátaidon, és akár az elveidet is áthágd miatta.

Abban az esetben, ha jobban szereted a másik személyt, mint önmagadat, és örömmel kész vagy feláldozni magadat érte, azt kockáztatod, hogy elveszíted önmagadat.

Maga a szerelem, az önzetlenség, az odaadás, az áldozatvállalás, a megbocsátás – mindezek csodálatra méltó erények, de a mély szerelem és a függőség közötti határ könnyen elmosódhat.

Amikor úgy érzed, hogy teljes szívedből szeretsz valakit, gondolkozz el az érzéseiden, hogy biztosabban meg tudd állapítani a különbséget e két dolog között. Bármilyen típusú függőség rendkívül veszélyes lehet, bármilyen szépnek ígérkezett is kezdetben.

2. A közösségi médiától való függőség

A legújabb tanulmányok szerint egy átlagos felnőtt napi körülbelül két és fél órát tölt a közösségi oldalakon, a tinédzserek pedig akár 8 és fél órát is szánhatnak erre az idejükből.

Vagyis sok időt vesztegetünk valami olyasmire, ami a legkevésbé sem fontos, mint például a legújabb bejegyzések követésére vagy arra, hogy megnézzük, mennyien kedveltek valamit, amit éppen megosztottunk.

Annyira elmerülünk ebben a virtuális világban, hogy észre sem vesszük, milyen gyorsan repülnek el mellettünk életünk értékes percei. Gondolj csak bele, mennyi mindent tehetnél ez idő alatt azért, hogy megvalósítsd az álmaidat!

3. Egy bizonyos csoporttól való függőség, amelyhez tartozol

Jó dolog, ha olyan emberek társaságában vagyunk, akiknek hasonlóak a szenvedélyeik, elképzeléseik, sőt, ez egyenesen konstruktív is lehet, és csak akkor válik ártalmassá, ha idő közben elveszíted önmagadat, és már nem a saját elveid vezérelnek, hanem a csoport gondolkodása.

Ha félsz önmagad lenni, és megváltoztatod a személyiségedet csak azért, hogy elfogadjanak, az már a károdra válhat.

Ez gyakran megtörténik a tinédzserek körében, amikor mindent felülír a pozitív megerősítés iránti vágy. Sajnos sok olyan ember van, aki akkor is igent mond, amikor valójában nemet akar mondani, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy nem lép ki a komfortzónájából, ha megkapja a csoport elismerését, ahová tartozik, így nem is fejlődhet tovább.

4. Az egészségtelen szokásoktól való függőség

Ide tartoznak például a zsírokban, vegyi anyagokban és különösen cukorban gazdag ételek – ez utóbbit gyakran „fehér halálnak” is nevezik káros hatásai miatt. Sokan szeretnének egészséges életmódot folytatni, de a szervezetük már fiatalkortól hozzászokott a feldolgozott élelmiszerekhez, édességekhez, chipsekhez, szénsavas üdítőitalokhoz, stb., és ezért nem könnyű megbirkózni a drasztikus életmódváltással.

Még ha nem is szívesen fogadjuk el ezt a tényt, az egészségtelen táplálkozás fontos szerepet játszik mindabban, amit teszünk, sőt, a világról alkotott felfogásunkat és a motivációnkat is befolyásolja, és tanulmányok azt is bebizonyították, hogy az egészségtelen táplálkozás és a depresszió kéz a kézben járnak.

Nagyon könnyű függővé válni valamitől, ami jó közérzetet biztosít. Ne feledd, hogy bármi okozhat függőséget: a mindennapi sminkelés igényétől kezdve az állandó telefonálásig, az antidepresszánsokig, alkoholig, tiltott szerekig és akár a környezetedben lévő emberekig.

Ne légy a rossz szokásaid rabja, és ne engedd, hogy bárki vagy bármi irányítson. Bármilyen nehéznek is tűnik, megvan benned az erő, hogy megnyerj minden csatát, és megőrizd a szabadságodat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek