HolotropikumForradalmi találmány: 3D-s nyomtatóval készítenek emberi szaruhártyát, amivel emberek millióinak adják vissza...

Forradalmi találmány: 3D-s nyomtatóval készítenek emberi szaruhártyát, amivel emberek millióinak adják vissza a látását

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A látás és a szem egészsége kimondhatatlanul fontos ahhoz, hogy megfelelően boldogulni tudj a világban. Ezt igazán csak akkor értékeled, ha valamilyen oknál fogva megsérül a látásod.

Egyre többen küzdenek különböző szaruhártya betegségekkel, és ezek sok esetben csak transzplantáció révén orvosolhatóak. A New Castle-i egyetem munkatársai egy olyan új technikát dolgoztak ki, mely segítségével megkönnyítik a szaruhártya-transzplantációra várakozó emberek életét.

Dr. Che Connon szövet-sebészeti professzor és csapata egy 3D-s nyomtató segítségével egészséges szaruhártya-őssejtek, kollagén és alginát kombinálásával olyan biotintát állítottak elő, amellyel a szaruhártya alakját 10 perc alatt rekonstruálni tudták.

A szaruhártya védelmet nyújt a baktériumok és a szennyeződések ellen, de fontos szerepet játszik a fókuszálásban is. Mivel a szem külső rétegén található, nagyon sérülékeny. A világon megközelítőleg 10 millió embert érint a trachoma, vagyis a fertőző betegség okozta szaruhártyavakság. A rendelkezésre álló szaruhártyák pedig korántsem elegendőek, ezért jelent nagy előrelépést a dr. Che Connon által kifejlesztett technika. Mivel őssejteket használ a szaruhártyák felépítéséhez, a replikák szinte kimeríthetetlen forrásai lehetnek a transzplantátumoknak.

“Az alginát és a kollagén kombinációja életben tartja az őssejteket, és olyan anyagot hoz létre, amely eléggé merev ahhoz, hogy megtartsa, de elég puha ahhoz, hogy ki lehessen nyomni a 3D nyomtató fúvókájából” – mondta Che Connon, a Newcastle-i Egyetem kutatója.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek