HolotropikumFelejtsük el a cukormentes kólát. Hihetetlenül veszélyes az üdítőitalokban is megtalálható édesítőszer,...

Felejtsük el a cukormentes kólát. Hihetetlenül veszélyes az üdítőitalokban is megtalálható édesítőszer, az aszpartám!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A cukormentes kólák és más diétás italok összetételében előforduló egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszert, az aszpartámot a jövő hónaptól fel kell vennie a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség azon anyagok listájára, amelyek rákkeltőek lehetnek az emberre nézve – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási részlege, az IARC.

Jelenleg az aszpartám számos kereskedelmi termékben jelen van, mint például a Coca-Cola, diétás üdítők, a Mars Extra rágógumi és néhány Snapple ital. Júliusban a WHO rákkutatási részlege, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének ajánlásában az aszpartám a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolandó.

A döntés június elején született, az IARC külső szakértőinek találkozóját követően, amelynek célja az volt, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérjék, hogy egy termék potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. Azt azonban egyelőre nem vették figyelembe, hogy mekkora az a mennyiség, amit egy személy még biztonságosan fogyaszthat.

Évekkel ezelőtt egy ilyen IARC-határozat erős aggodalmat keltett az emberekben a kérdéses anyagok fogyasztásával kapcsolatban. Többszöri perelések után a gyártók kénytelenek voltak változtatni egyes termékek receptjein, és más alternatívákat keresni. Így felmerült az a kritika is, hogy az IARC értékelései zavaróak lehetnek a közvélemény számára.

A WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága megvizsgálta az aszpartám használatát. A JECFA július 14-én teszi közzé következtetéseit, ugyanazon a napon, amikor az IARC nyilvánosságra hozza döntését.

1981-ben a JECFA biztonságosnak nyilvánította az aszpartámot, ha betartják a napi fogyasztási határértékeket. A bizottság megállapította, hogy egy 60 kilogramm súlyú felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kell meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy egészsége veszélybe kerüljön.

Az adalékanyagokkal foglalkozó bizottság „kockázatértékelést végez, amely meghatározza annak valószínűségét, hogy bizonyos típusú ártalmak (pl. rák) bizonyos feltételek mellett és bizonyos szintű expozíció mellett bekövetkeznek” – jelentette az IARC szóvívője.

Az aszpartám számos tanulmány és kutatás célpontja volt az elmúlt években. 2022-ben egy Franciaországban 100 000 felnőtt bevonásával végzett megfigyelési vizsgálat kimutatta, hogy azoknál az alanyoknál, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert – köztük aszpartámot – fogyasztottak, valamivel nagyobb volt a rákos betegségek kialakulásának kockázata.

A 2000-es évek elején az olaszországi Ramazzini Intézet kutatói bejelentették, hogy egyes egerek és patkányok rákos megbetegedései az aszpartámhoz kapcsolhatóak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek