UtazásFedezzük fel magunknak Kelet-Európát és a Balkánt

Fedezzük fel magunknak Kelet-Európát és a Balkánt

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Szeret külföldön kirándulni, de a pénztárcája nem elég vastag ahhoz, hogy a világ másik szegletére utazzon? Próbálja ki a Magyarországhoz viszonylag közel eső országokat, és garantáltan nem fog csalódni, hisz felejthetetlen élményeket szerezhet magának, ráadásul megfizethető áron.

romania

Románia: keleti szomszédunknál sokan jártak, ám mindig vannak olyanok, akiknek még várat magára ez a kirándulás. Románia természeti szépségeinek, kulturális örökségeinek felsorolása hosszadalmas lenne, ezért csak a legismertebbekre szorítkozunk. Aki csak Erdélyt választja úti célul, az is a bőség zavarában fog szenvedni.

Semmiképp ne hagyjuk ki a jellegzetes máramarosi fatemplomokat, Kolozsvárt, Erdély fővárosát, Tordát és a tordai sóbányát, a mezőségi kastélyokat, a székelyföldi látványosságokat (parajdi sóbánya, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna-tó), a Szászföldet. Ha időnk engedi, hazafelé menet tekintsük meg Nagyenyedet, Gyulafehérvárt, Dévát, Vajdahunyadot és Temesvárt. Garantáltan maradandó élményekkel fogunk gazdagodni.

Tipp: Gyilkos-tó: “Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád”

Akik Erdélyen kívülre merészkednek, azok ne hagyják ki a Déli-Kárpátokon átvezető transzfogarasi utat, és a havasalföldi uralkodók temetkezőhelyét, a Curtea de Arges kolostort se. A tengerpart felé tartva benézhetünk Bukarestbe, történelmi központja igazán emlékezetes, majd választhatunk, hogy a Fekete-tenger felé vesszük az irányt, vagy előtte körülnézünk a Duna-deltában. Legjobb, ha egyiket a másik után tekintjük meg. Konstanca kikötővárosa görög, római, török emlékeket is őriz, érdemes egy napot szánni rá. Moldvában pedig a kolostorokat és Iaşit, azaz Jászvásárt ajánlott megtekinteni. Hazafelé menet pedig ki ne hagyjuk a Csángóvidéket.

moldvai-koztarsasag

Moldovai Köztársaság: rendkívül gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, ezért is évről-évre egyre többen látogatnak Románia szomszédjába. Mivel az ország mérete viszonylag kicsi praktikus tervezéssel hatékonyan végiglátogathatók a kolostorok, templomok és a természetvédelmi területek. Ha nyáron utazunk Moldovába, mindenképp látogassuk meg a fővárost Chişinăut. Fontos tudni, hogy az országba való beutazáshoz útlevél szükséges, mivel Moldova nem tagja az EU-nak.

bulgaria

Bulgária: a magas színvonalú szolgáltatásoknak és az alacsony áraknak köszönhetően egyre többen keresik fel a balkáni országot. Sokan az Aranypartról ismerik Bulgáriát, ám a téli sportok szerelmeseinek is bátran ajánljuk, hisz Bansko az egyik legismertebb bolgár síparadicsom. Az elmúlt években több tízmillió eurós fejlesztéseket hajtottak végre, lifteket, szállodákat, apartmanházakat építettek.

A hely a legbiztosabb a bolgár síterepek közül, sokszor december közepétől egészen májusig lehet használni a sípályákat. Bansko 2011 februárjában férfi világkupa futamot rendezhetett, ez további lökést adhat a síterep fejlesztésében. A sípályák északi tájolásúak, a hivatalos statisztika szerint 75 kilométernyi pálya van. A bolgár tengerpart finom homokjáról és rendkívül kedvező árairól ismert. Ezek mellett érdemes megnézni Mária királyné kastélyát Balcicban.

Ukrajna: ugyan az ország épp most vesztette el a Krímet, és a nemrég lezajlott forradalom hatásai távolról sem múltak el, ezért lehet nem a legjobb időszak a mostani arra, hogy Ukrajnába látogassunk. Ha ezektől eltekintünk, az ország maga az ellentétek lenyűgöző kombinációja. A nyugati rész magán őrzi az egykori Osztrák-Magyar Monarchia nyomait, míg a keleti rész egyértelmű orosz stílusjegyeket tükröz. Kijev, a fővárosban pedig mindenképp nézzük meg az Aranykaput, az Ismeretlen Katona Sírját, a barlangkolostort, a Mária-palotát és a város főterét, a Majdant, ami most sajnos a forradalom nyomait viseli magán.

gorogorszag

Görögország: valószerűtlenül kék tenger, fehér házak, csodálatos partszakaszok, ínyenc falatok, barátságos emberek és az ókori világ öröksége. Ez Görögország, ahol még az athéni zűrzavaros közlekedés és zsúfoltság sem zavar senkit. Görögország mindent meg tud adni annak, aki a mediterrán világ csodáira vágyik, de jóval olcsóbb, mintha dél-nyugat-európai célpontokat választanánk.

antalya

Törökország: Európa és Ázsia találkozópontja, kelet és nyugat találkozása, ahol még Kijevnél is hangsúlyosabb a sokszínűség. Iszambult főleg a török konyha, a lenyűgöző építészeti műremekek és a mesés atmoszférája miatt keresik fel sokan, míg a Földközi-tenger partján fekvő Antalya, a legnagyobb török üdülőváros milliók kedvence.

montenegro

Montenegró: kevésbé ismert és látogatott célpont, pedig természeti szépségei Horvátországéval vetekednek. Ha csendes tengerparti pihenésre, vagy izgalmas kalandtúrára vágyunk, Montenegró mindkét szempontból tökéletes és megfizethető választás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek