HolotropikumEzt kell tenned infarktus esetén!

Ezt kell tenned infarktus esetén!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szívinfarktus egyike a leggyakoribb sürgősségi állapotoknak és a halálokok listáján az elsők között találhatjuk.

szivinfarktus

Az infarktus felé vezető út

A szív egészségének megőrzéséről mára sok olyan információ van, amely elengedhetetlen egy preventív életvitel kialakításához. Rizikófaktorok sokasága ismert és az utóbbi időben a magas koleszterin, a dohányzás, a magas vérnyomás, mellé felzárkóztak a holisztikus nézőpont más tényezői is. Itt megemlítendők azok a pszichoszociális és spirituális tényezők is, mint a mozgáshiány, konfliktusos emberi kapcsolatok, harag, gyűlölet, szeretethiány stb. Ezekről bővebben az alábbi bejegyzésekben olvashatsz.

A rizikótényezők sokasága idővel olyan kórfolyamatot indít be, amely végeredménye szívinfarktus lehet.

Mi történik az infarktus során?

A szív a koszorúerek által jut vérhez, illetve oxigénhez. A koszorúerek szűkülete, vagy vérrög általi elzáródása következtében a szívizomsejtek vérellátása romlik és az érintett terület elhal. Az infarktus mértéke az érintett koszorúér nagyságától függ. Minél nagyobb a koszorúér által ellátott terület, annál nagyobb kiterjedésű szívizom károsodik és annál veszélyesebb az infarktus.

Ezt olvastad? Így csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!

Vészjelző tünetek

Hirtelen jelentkező tompa, vagy szúró jellegű mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés a szegycsont mögötti területen, bal vállba és kézbe sugárzó fájdalom, izgatottság, nyugtalanság, halálfélelem, verejtékes hűvös bőr, szapora pulzus esetleg nehezített légzés. Esetenként hányinger, hányás is társulhat.

szivinfarktus-tanacs

Értékes pillanatok

A szívinfarktus gyanúja, mint említettük sürgősségi állapot és azonnali orvosi ellátást igényel. Hívjunk azonnal mentőt. De mit tehetünk, míg érkezik a mentő?

Tipp: Ekkor érdemes különösen odafigyelni a szívre

A beteg ruháját lazítsuk meg, ezáltal segítve a légzését. A beteget fektessük le úgy, hogy felső testét hagyjuk enyhén megemelt állapotban és támaszuk alá. Figyelem a sokak által ismert módszer miszerint a beteget a hátára kell fektetni és alsó végtagjait megemelni az infarktus esetén ellenjavallt. Ha ezt tesszük plusz terhelést kap a tüdő és a szív.

Az infarktust szenvedő betegek már gyakran kezelés alatt állnak koszorúér elégtelenséggel és van gyógyszeres kezelésük. Ha egy beteg mellkasi panaszokkal küzd, és eszméleténél van, kérdezzünk rá hogy van-e nála koszorúér tágító gyógyszer, ami életmentő lehet.

A nyugtalan, fájdalomtól szenvedő, gyakran halálfélelemmel küszködő beteget próbáljuk megnyugtatni és biztosítani arról, hogy a lehető leghamarabb orvosi ellátásban fog részesülni.

Keringés és légzésleállás esetén a szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés életmentő lehet.

Tudtad, hogy az autózás és tévénézés világszerte növeli az infarktus kockázatát.

A szívinfarktus esetén minden pillanat számít, mert a túlélés arányát a szövődmények kialakulása nagymértékben befolyásolja. A megjelenő szívritmuszavar, tüdő ödéma, vagy kardiogén sokk ellátása a sürgősségi egység feladata, amely defibrilláció vagy gyógyszeres beavatkozások által segítheti a beteg életének a megmentését.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek