HolotropikumEkkor érdemes különösen odafigyelni a szívre

Ekkor érdemes különösen odafigyelni a szívre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egészségügyi, orvosi szempontból az ébredés és a bőséges étkezés utáni órák azok, amikor a szív fokozott terhelésnek van kitéve. Kutatások rámutattak, hogy a reggeli ébredés után megnövekedik a szívroham kockázata, ezért javasolt, hogy lehetőleg hagyjunk időt magunknak a felébredésre. Azaz ne ugorjunk ki az ágyból, mintha égne a ház, hanem nyugodtan kövessük a jó esetben már kialakított napi felkelési rituálét. Akár testmozgással is kezdhetjük a napot, ez segíti a szervezetet, hogy felvegye a napi ritmust.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

Hétvégén is keljünk ugyanabban az órában, mint hét közben, elkerülve ez által, hogy hétfőn ismét alkalmazkodjon a szervezet a megváltozott időponthoz. Legyünk tudatában annak, hogy sok betegséget a szív túlzott igénybevétele és az ebből fakadó rendellenességek váltanak ki. Az orvosok javaslata szerint ébredés után igyunk egy pohár szénsavmentes vizet citromlével, ez a kombináció segíti a sejtlégzést és tisztítja az artériákat.

Az ébredés mellett a kiadós étkezés is meglehetősen igénybe veszi a szívet. Ha nagyon keveset, vagy éppenséggel semmit nem ettünk egész nap, az súlyos csapás az egészségünkre, különösen, ha hazaérve magas zsír- és cukortartalmú ételekkel tömjük tele magunkat. Ez által nemcsak a testsúlyunk gyarapodik, hanem szív- és érrendszeri problémák is jelentkezhetnek hosszú távon. Ezt elkerülendő nagyon fontos, hogy mindennap azonos időben változatosan étkezzünk, és figyeljünk arra, hogy lehetőleg mindig azonos időben és kisebb adagokat vegyünk magunkhoz.

Ezek mellett stresszes helyzetekben, amikor a feszültség a legmagasabb, az adrenalin szint megnövekedik, a szívnek ugyancsak helyt kell állnia, hisz nincs szokva a felfokozott érzelmi állapotokhoz. Aki érzékenyebb, annak például egy repülőút előtt is hevesebben verhet a szíve, a szervezet pedig pánikkal reagálhat a nem mindennapi szituációra. Ilyen esetekre javasolt, hogy együnk édes gyümölcsöket, mivel a vitaminok és az ásványi sók segítenek ellazulni és plusz löketet adnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek