Az intelligencia vonzó, ez közismert tény, amivel a férfiak is egyetértenek. Bárki előnyben részesítene egy intelligens partnert, egy butácskával szemben. Na de itt jön a csavar – egy tanulmány szerint ugyanis, amikor bemutatunk egy okos nőt egy férfinak, valószínűleg azonnal meggondolja magát ezzel kapcsolatban.

A kutatás szerint a férfiak csak elméletben kedvelik az okos és önálló nőket. A (Psychological) Distance Makes the Heart Grow Fonder/(A (pszichológiai) távolság mindent megszépít című tanulmány arra összpontosít, hogy a pszichológiai távolságtartás miként befolyásolhatja az ember különböző tulajdonságai iránti részrehajlásunkat.

A tanulmányból az derült ki, hogy a férfiak vonzónak találják az intelligens nőket, amikor ezek a lehetséges partnerek nincsenek a közelükben, de amikor valóban kapcsolatba kerülnek egy ilyen nővel, alkalmatlannak érezték magukat, ha a nő intelligenciája magasabb az övéknél.

A kutatást több mint 650 férfi részvételével végezték el, és az alanyokat hat különböző helyzet elé állították.

Dr. Lora Parker, a tanulmány szerzője, arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak a pszichológiailag távol lévő partnereket (például online chat szobákban) nagyon vonzónak találták, ha intelligensebbek voltak náluk. Ha azonban szemtől szemben találkoztak ugyanazzal a nővel, megváltozott a véleményük, és hirtelen már nem tartották annyira vonzónak az intelligenciát. Amikor a lehetséges partnerek jobban teljesítettek egy IQ teszten, mint a vizsgált alanyok, a férfiak érdeklődése jelentősen elhalványult.

Dr. Parker szerint ennek egyik oka az lehet, hogy ha egy nő intelligensebbnek bizonyul, a férfinak megváltozhat a saját önértékelése. Ez azt jelenti, hogy a férfiak úgy érzik, megfosztották őket a férfiasságuktól, és ezért a nő intelligenciája hirtelen taszító tulajdonsággá válik a szemükben.

Egy bizonyos tulajdonságról alkotott elképzelésünk nagyon megváltozhat, amikor a való életben megismerkedünk valakivel, aki valóban rendelkezik ezzel a jellemvonással, attól függően, hogy mi a véleményünk önmagunkról ugyanezzel a vonással kapcsolatban. Olyan esetekben történik változás, amikor az adott terület (ebben az esetben az intelligencia) hatással van az énképünkre.

Ahogy Dr. Parker mondta, ha ez a terület nem valami olyasmi, ami különösebben hatással lenne ránk, akkor nem érezzük magunkat fenyegetve, és a megítélésünk változatlan marad.

Ez azt jelenti, hogy azokat a férfiakat, akik szeretik okosnak, intelligensnek érezni magukat, nagyon mélyen érinti, ha náluk okosabb nővel akad dolguk. Még ha azt is állítják, hogy szeretik, ha a partnerük intelligens, a valóságban nem fognak vonzódni hozzá.

A tanulmány a Personality and Social Psychology Bulletin című folyóiratban jelent meg 2015-ben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.