KuriózumEzt az utolsó tanítást hagyta Buddha az emberiségnek, mielőtt meghalt

Ezt az utolsó tanítást hagyta Buddha az emberiségnek, mielőtt meghalt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Buddha és a buddhizmus tanai sokak számára a megvilágosodással és a reménnyel egyenlő fogalmak. Buddha, habár egész élete során alakította és gazdagította a vallást, mégis halála előtt hagyott ránk olyan alapvető útmutatásokat, amelyeket mindenkinek tudnia kell.

A halálát megelőzően, Buddha megosztotta világnézeteit és arra biztatta a tanítványait, hogy foganatosítsák meg a következő nemzedékek számára is. Miközben ezt tette, fenntartotta annak is a fontosságát, hogy tanítványai éljék az életüket, amelynek fő küldetése a béke és az erény meglelése volt – szerinte, ha ez sikerül, akkor továbbléphetnek a reinkarnáció egy újabb szakaszába, és ezzel véget érne földi szenvedéseik.

Íme Buddha utolsó szavai tanítványaihoz:

„Azt tanítottam, amit felismertem. Jól sajátítsátok el, kövessétek, gyakoroljátok, terjesszétek e tanításokat, hogy a jámborság útja hosszú időn át, sokáig fennmaradjon – sokaknak hasznára, boldogságára, a világ iránti együttérzésből, istenek és emberek javára, hasznára, boldogságára. És mik ezek a tanítások? A négy tudatosság-meditáció, a négy helyes gyakorlat, a csodás képességek négy alapja, az öt érzék, az öt erő, a felébredés hét tényezője, és az arija nyolcrétű ösvény.

Majd a Magasztos így szólt a szerzetesekhez:

– Bizony, most mondom néktek, szerzetesek: ami összetett, szükségszerűen elpusztul. Állhatatossággal célba érhettek. A Tathágata teljes ellobbanása nemsokára bekövetkezik: három hónap múlva megtörténik.” (Forrás: a-buddha-ujja.hu)

Buddha szerint tehát, ha ezeket a tanokat megszívlelnénk, akkor ezek nem csak az egyén javát szolgálnák, hanem a sokaság számára is jólétet biztosítanának. Végezetül Buddha végső üzenetét osztanánk meg veletek: „Amikor távozom, a tanításom legyen az Útmutató számotokra.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek