Egy tanulmány alapján, melyet a kutatók az élelmiszer adalékanyagok kapcsán végeztek, nagyon szomorú következtetés vonható le.

Az Egészségügyi Világszervezet elé terjesztett tanulmány, „Az emberiség lassú halála” címet viseli, amelyben John Erb kutató, a mononátrium-glutamát (MSG), vagy E621, állatokra és emberekre gyakorolt hatását vizsgálta az utóbbi 50 év adatai alapján. Ennek az adalékanyagnak az egészségre gyakorolt káros hatását a világ majd minden kormánya ismeri, mégsem tesznek semmit a használata ellen.

Tudósok kimutatták, hogy napi 2 kg élelmiszer fogyasztása során 12 grammnyi nátrium-glutamátot viszünk be a szervezetünkbe, mely elég ahhoz, hogy egy patkány halálát okozza. Ázsiában legalább kétezer éve használják a nátrium-glutamátot az ételek ízének fokozására. Korábban a tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma fermentációs eljárással készül.

A nátrium-glutamát a glutaminsavnak, a fehérjéket felépítő egyik aminosavnak a nátrium sója. A glutaminsav kalcium és kálium sói is ízjavító hatásúak. A glutaminsav számos táplálékfehérjénk építőköve, például sajtokban, húsokban, gombafélékben, élesztőben, cukorborsóban és tejben nagyobb koncentrációban mutatható ki. Egy része szabad, más aminosavakhoz nem kötődő formában található. Csak ez a szabad glutamát rendelkezik ízjavító tulajdonsággal. A paradicsom és bizonyos sajtok ízjavító hatása részben a szabad glutaminsav tartalmuknak köszönhető.

A nátrium-glutamát az emberek kis százalékánál közepesen súlyos allergiás reakciót válthat ki, melyet többnyire bőrpír, az állkapocs és a mellizomzat megfeszülése, végtagzsibbadás, fejfájás és általános gyengeség jellemez. A reakció röviddel a glutamát tartalmú étel elfogyasztása után alakul ki.

A legnagyobb glutamát tartalmú élelmiszerek a következőek: élesztő, zselatin, fűszerek, aromák, levesek, paradicsomkoncentrátumok, húsleves, árpa maláta, malátakivonat, tejfehérje, tejfehérje-koncentrátum, szójafehérje, szójaszósz, chipsek, szalámi, petrezselyem, kolbász, virsli.

Egy 1984-ben elvégzett vizsgálatban, a kutatóknak sikerült epilepsziás rohamokat okozni egerek számára alacsony MSG-dózisok mellett: “A rohamok súlyossága és a halálozások gyakorisága az életkorral fokozatosan növekedtek” – áll a tanulmányban. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy az MSG az inzulin kiválasztásának növekedését okozza.

A serdülők esetében csökkenti a növekedési hormon szintjét, ezzel túlsúlyt és növekedési rendellenességet okoz. Ez az ízfokozó, már az anyaméhben képes kifejteni romboló hatását a magzat egészségére, hívta fel a figyelmet M. Hermanussen és J.A. Tresguerres, egy 2003-ban végzett közös tanulmányban.

A nátrium glutamát másik negatív hatása, hogy csökkenti a figyelem és a koncentráció képességét, ugyanakkor agresszív viselkedést idézhet elő hosszútávon. Korunk paradoxonja nemcsak az, hogy a gazdag társadalmakban az emberek alultápláltak, hanem az is, hogy az információ sokasága mellet, mely jellemzi ezt a társadalmat, az ember egyre kevésbé jut valós információhoz. Máskülönben hogyan magyarázhatnánk azt, hogy bár nagyon sok információhoz férünk hozzá, még mindig nem tudjuk, mi történik körülöttünk?

Ez az emberiség elleni háború azonban nem csak az őt félrevezető információkon alapszik, hanem azon, hogy kiszolgálja minden vágyát, még úgy is, hogy ezzel az egészségét károsítja meg.

Ezért tehát igyekezzünk visszaszorítani a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és helyette zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, és ételeinket természetes növényekkel fűszerezzük, mint amilyen: az ánizs, paprika, bazsalikom, kömény, kakukkfű, koriander, metélőhagyma, torma, kapor, borsmenta, gránátalma, mustár, szerecsendió, retek, csípőspaprika, lestyán, rozmaring, zsálya, fahéj, sáfrány, tárkony, zeller, vanília, amelyek sóval és borssal együtt sokkal jobb ízt kölcsönöznek, és ugyanakkor egészségesek a szervezet számára.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.