OtthonEzt a hibát sokan elkövetik, ezért is „megy össze” az ágynemű -...

Ezt a hibát sokan elkövetik, ezért is „megy össze” az ágynemű – figyelmeztet a mosodai szakértő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb hibát úgy követjük el, hogy nem is vagyunk annak tudatában, mit teszünk. És bár azt gondolnánk, az ágynemű kimosását képtelenség elrontani, tévedünk!

A tisztítási guru egy olyan gyakran elkövetett hibára hívja fel a figyelmet, mely jelentősen megrövidíti kedvenc ágyneműink életét. Ha megfogadod a tanácsot, többé nem kell félned attól, hogy megint összezsugorodik az anyag.

Lecserélni az ágyneműt a világ egyik legborzasztóbb házimunkája, de semmi sem olyan kielégítő, mint egy hosszú nap után belesüppedni a friss lepedőbe, és beborítani magunkat a még „ropogós” paplanhuzattal.

Mivel az alvásszakértők és a takarítási guruk egyaránt azt javasolják, hogy hetente egyszer – vagy legfeljebb kéthetente egyszer – mossuk ki az ágyneműt, ez egy elkerülhetetlen feladat, mellyel meg kell birkózzunk. És ha már lecseréltük, persze ki is kell mosnunk. De van szövet a világon, mely bírná ezt a gyakori tisztítást?

Akik rendszeresen mostak már ágyneműt, azoknak nem kell bemutatni a természetes szárítással kapcsolatos „kalandokat”, főként télen. Az energiaválság csak tovább súlyosbít a helyzeten, ugyanis sokan takarékoskodnak már a fűtéssel, a szárítógép pedig nem igazán alkalmas az ilyen nagy darabok hatékony kiszárítására.

Ráadásul amit megspórolnánk a melegítéssel, azt ráköltenénk az áramra, szóval pénzügyileg ugyanott lennénk. A kiteregetett ruhák továbbá megnövelik a páratartalmat, mely penészedéshez is vezethet egy hűvösebb lakásban.

De akkor mi a teendő?

Deyan Dimitrov, a Laundryheap mosodai szakértője és vezérigazgatója a The Express-nek elmondta, hogy ha az emberek mégis a ruhaszárítót választanák ágyneműszárításra, kerülniük kell, hogy túl sokáig hagyják járni a gépet, mivel ez tartósan károsíthatja az anyagot. A folyamat ugyanis, míg egy rend ágynemű megszárad, sok időbe telik.

„Bár nagyszerű dolog új lepedőt húzni, amint kikerül a szárítógépből, hogy meleg és kényelmes alvást biztosítsunk, ám ha túl sokáig tartjuk őket a szárítógépben, vagy akár a szárítógép tetején, hogy újra felmelegítsük őket, az ágyneműk valójában összezsugorodhatnak” – magyarázza a szakértő.

„Annak érdekében, hogy a kényelmetlen ágynemű ne álljon a jó alvás útjába, a hosszú élettartam és a jobb eredmények érdekében szárítsa lepedőit természetes módon, szárítókötélen vagy állványon, lehetőleg a szabadban, hogy még frissebb illatúak legyenek” – javasolja Dimitrov.

És akkor megint felmerül a kérdés: ha visszakanyarodunk a természetes szárítás irányába, mely valóban kedvezőbb úgy a pénztárcánknak, mind az anyagnak, akkor mit tegyünk a nedvesség ellen, ami árthat az egészségünknek?

Erre Mrs. Hinch – valódi nevén Sophie Hinchliffe, takarítóguru oldala szolgál hasznos tippel. Szerinte a legjobb módszer erre egy páraelszívó, mely lehet a legprofibb, de a 1,5 fontos (kb 700 forintos) változat is működik. Ez gyakorlatilag egy pelletekkel töltött műanyag kád, amely elnyeli a nedvességet az otthon levegőjéből, és olcsó módja a probléma kezelésének.

Pára ellen segíthet még a gyakori szellőztetés is. De tél idején érdemes csak 1-2 perc erejéig kitárni az ablakot, majd becsukni, aztán később megismételni, semmint bukóra állítani, és órákig úgy hagyni – ez ugyanis kihűti a falakat, de a levegőt nem mozgatja át a lakásban, így még rosszabbul járunk vele, mintha ki se nyitnánk az ablakainkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek